Ziekte en zorgverzekering

Ziekte of arbeidsongeschiktheid

Als zzp’er betaal je verplicht een premie voor de zorgverzekering én een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Vergeet niet dat ziek worden voor een zzp’er betekent dat de inkomsten wegvallen. Een zzp’er heeft geen recht op een uitkering. Zoek daarom goed uit hoe je jezelf kan beschermen tegen inkomensverlies.

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Verzekeraars zijn op hun beurt verplicht om iedereen als verzekerde voor de basiszorgverzekering te accepteren. De premie hiervoor kan per verzekeraar verschillen. Afhankelijk van je inkomen kun je van de Belastingdienst een tegemoetkoming krijgen voor de kosten van de basispremie: de zorgtoeslag.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Let op: naast de premie voor je zorgverzekering ben je ook verplicht een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet te betalen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je bijdrage. Met deze bijdrage betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg.

Iedereen die in Nederland woont of werkt betaalt verplicht een bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). Als je in loondienst werkt of een verzekering hebt, wordt deze bijdrage Zvw automatisch ingehouden op je salaris. Als zelfstandige betaal je de bijdrage Zvw rechtstreeks aan de Belastingdienst. Je ontvangt hiervoor een aanslagbiljet waarop staat hoeveel je moet betalen. Reserveer dus altijd een bepaald bedrag voor de verplichte bijdrage Zvw. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de hoogte van de premie die je moet betalen.

Bescherm jezelf tegen inkomensverlies

Je kan een verzekering afsluiten om je te beschermen tegen inkomensverlies bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Let daarbij goed op waarvoor je je verzekert: ontvang je bijvoorbeeld alleen een uitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid of ook bij een flinke griep? Lees meer over de verschillende soorten (particuliere) verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid.