Urencriterium

Het urencriterium is een van de eisen van de Belastingdienst om te bepalen of jij wel echt een zelfstandig ondernemer bent. Als je voldoet aan het urencriterium (1225 uur per jaar) dan heb je recht op aftrekposten.

Kijk voor de overige eisen van de belastingdienst bij de inkomstenbelasting.

Eisen urencriterium

Het urencriterium betekent dat jij per jaar minimaal 1225 uur aan de eigen onderneming moet besteden. Ook de tijd die het woon-werkverkeer naar de ’zaak’ kost, wordt meegerekend, evenals de tijd die je aan administratie besteedt en alle andere tijd die je gebruikt voor jouw bedrijf, zoals scholing, vergaderen, werving, et cetera. Het gaat dus niet alleen om de uren die je kan factureren!

Daarnaast moet je meer dan de helft van jouw werkzame tijd aan het bedrijf besteden.

Let op: deze eis geldt niet voor starters! Zij hoeven alleen 1.225 uur voor de onderneming te hebben gewerkt. Voor starters vanuit de arbeidsongeschiktheidsuitkering geldt een lager urencriterium: 800 uur.

Urenadministratie

Om voor de belastingdienst als ondernemer gezien te worden, moet je voldoen aan bepaalde eisen.  Een hiervan is de het urencriterium van 1225 uur. Je moet natuurlijk wel kunnen aantonen aan de belastingdienst dat je werkelijk 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Een goede urenadministratie is dus onmisbaar.

Uren bijhouden is niet alleen handig voor de belastingdienst. Voor jezelf is het ook goed om een overzicht te hebben van de tijd die je stopt in verschillende bedrijfszaken, zoals de projecten waar je aan werkt, het uitschrijven van facturen en de werving van opdrachten. Zo leer je hoeveel tijd je nodig hebt voor een bepaalde klus, maar ook of je privé-zaken niet lijden onder het werk.

Urenadministratie bijhouden

Als je druk aan het werk bent, vergeet je snel waar je uren precies in gaan zitten. Daarom is het verstandig om zeker eenmaal per week je uren bij te houden. Als je aan veel verschillende projecten werkt of net bent begonnen als zzp’er, is het aan te raden je uren dagelijks bij te houden.

Er bestaan veel online diensten voor de urenadministratie. Zelf je uren in excel bijhouden kan natuurlijk ook. Zorg er dan voor dat je de uren overzichtelijk indeelt op basis van categorieën.