Starten als zzp'er vanuit de WW

Het UWV (Uitvoeringsinstantie Werknemersverzekeringen) biedt verschillende mogelijkheden om te starten als zzp’er vanuit een uitkeringsinstantie (WW, ZW of arbeidsongeschiktheid). Let op: overleg je plannen voor een eigen bedrijf altijd eerst met je UWV werkcoach, anders loop je het risico dat je je uitkering kwijtraakt.

Waar moet ik op letten als ik start als zzp’er vanuit een uitkering?

  • Meld je plannen bij het UWV. Maak afspraken over de gevolgen voor je uitkering en de sollicitatieplicht. En kijk of je begeleiding kan krijgen van een coach.
  • Alle uren die je besteedt aan het werk als zelfstandige worden gekort op je uitkering. Wanneer je alle uren die je als zelfstandige werkt weer verliest, kan je uitkering in bepaalde gevallen weer herleven. Of de uitkering weer kan herleven is afhankelijk van je uitkeringsduur en hoelang je als zelfstandige hebt gewerkt. Als je overweegt om te stoppen, doe dit dan in de periode dat je recht op WW zou hebben gehad, indien je geen eigen bedrijf had.
  • Meestal kan je ook starten als zzp’er met een korting van 29% op je uitkering voor het eerste half jaar. Je ontvangt je uitkering als een voorschot. Winst wordt achteraf verrekend met je uitkering, maar je betaalt nooit meer terug dan je uitkering. Na het half jaar krijg je geen uitkering meer voor de uren die je in je bedrijf stopt. Tijdens deze startperiode mag je geen opdrachten voor de werkgever doen die jou heeft ontslagen.
  • Lukt het niet met het eigen bedrijf? Dan is het mogelijk dat je alsnog een WW-uitkering krijgt. Dit is afhankelijk van hoelang je eerder recht had op een WW-uitkering en hoelang je een eigen bedrijf hebt gehad. Als je overweegt om te stoppen, doe dit dan in de periode dat je recht op WW zou hebben gehad, indien je geen eigen bedrijf had.
  • Het UWV biedt het starterskrediet: een speciale lening met rente voor zzp’ers. Deze lening moet binnen maximaal 10 jaar worden terugbetaald.
  • Voor de Belastingdienst moet je minimaal 1225 uur werken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Voor starters vanuit de arbeidsongeschiktheidsuitkering geldt een lager urencriterium: 800 uur. Het UWV checkt jouw uren bij de Belastingdienst. Let op: als je uren niet goed worden gemeld, wordt dat als fraude bestempeld. Vraag duidelijk na wat je rechten zijn bij het UWV en de Belastingdienst.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van het UWV. Leden kunnen ook contact opnemen met CNV Onderwijs.