Relatiebeding

Begin je voor jezelf? Houd er dan rekening mee dat je niet zomaar klanten mee kan nemen van je huidige werkgever. Steeds vaker maken werkgevers gebruik van een relatiebeding: een werknemer mag dan binnen een bepaalde periode na het einde van het dienstverband geen klanten benaderen van de werkgever. Lees de afspraken goed door, zodat je niet in de problemen komt.

Bij een concurrentiebeding is het de voormalig werknemer verboden om activiteiten te ondernemen die concurrerend zijn. Een concurrentiebeding gaat dus verder dan een relatiebeding. Een concurrentiebeding mag niet langer duren dan een jaar na het einde van het dienstverband (jurisprudentie). Bij een relatiebeding is het onduidelijk hoelang dit mag duren. Het CNV raadt werknemers aan om hierover te onderhandelen tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek met een nieuwe werkgever.

Let op: als er geen sprake is van een relatiebeding, mag je nog steeds geen oud relaties ‘inpikken’ door ze weg te lokken met lagere prijzen. Net zo min als dat je bedrijfsgeheimen van je oude werkgever mag verraden.

Advies nodig? Hulp nodig? Als lid van CNV Onderwijs ben je verzekerd van rechtshulp.