Zelfstandigen

Ik wil zzp’er worden
Je wilt aan de slag als zelfstandig ondernemer, freelancer of zzp’er (zelfstandig ondernemer zonder personeel). Je bent in goed gezelschap: het aantal zzp’ers blijft groeien. Zzp’ers kiezen ervoor om in vrijheid (dus zonder baas) geld te verdienen met iets dat ze echt leuk vinden. Je vindt zzp’ers in alle sectoren: in de bouw, zorg, journalistiek, zakelijke dienstverlening, uiterlijke verzorging, kunst etc.

Hoe word je zelfstandig ondernemer?
Om aan de slag te gaan als zzp’er zijn vakkennis, ervaring, een goed netwerk, maar ook doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen belangrijke vereisten. Daarnaast moet je natuurlijk een goed ondernemingsplan hebben en op de hoogte zijn van alle wet- en regelgeving. Het stappenplan van CNV Onderwijs geeft je antwoord op al je vragen. Daarnaast lees je hier specifieke informatie over starten vanuit een WW-uitkeringsituatie of vanuit de bijstand. Wil je een vaste baan combineren met je eigen bedrijf? Lees dan meer over werken als deeltijd-zzp’er.

Als zzp’er is ondernemen je tweede vak. CNV Onderwijs helpt je op juridisch, financieel en bedrijfsmatig vlak en brengt je in contact met collega-zzp’ers en opdrachtgevers. Als startend ondernemer hoef je echt niet alles zelf uit te vinden. Voor leden van CNV Onderwijs staat de starterscoach klaar. Klik hier voor alle informatie over startende ondernemers.

Ondernemen en inkomen

Als zelfstandig ondernemer ben je natuurlijk het liefst lekker met je vak bezig. Toch moeten daar omheen een hoop dingen worden geregeld en moet je je aan allerlei (belasting-) regelingen houden. Klik hier voor alle informatie over de ondernemerskant van het zzp-schap.

Voor jezelf beginnen

Recentelijk laat de Nederlandse arbeidsmarkt voor zelfstandigen twee opvallende trends zien:

  • Een groeiend aantal ww’ers probeert een eigen bedrijf te starten.
  • Steeds meer werknemers worden door hun baas “gedwongen” om als zelfstandige of flexwerker voor diezelfde baas te werken.

Hoewel wij het natuurlijk toejuichen dat mensen voor zichzelf beginnen, zijn deze twee groepen zzp’ers heel kwetsbaar. Velen hebben bijvoorbeeld geen ervaring met sales of acquisitie, laat staan de verkoop van hun eigen product. Maar ook de indirecte en toch zwaarwegende, financiële en juridische gevolgen van werken als zelfstandige zijn vaak niet bekend bij deze nieuwe lichting zzp’ers.

Wil je goed geadviseerd worden bij het maken van de juiste keuze? Of maak je al deel uit van een van deze twee groepen en heb je hulp nodig bij het opstarten en het weerbaar maken van je eigen bedrijf? Bekijk onze folder en neem contact met ons op! Neem dan contact met ons op!

Klik hier voor het reglement Rechtshulp Zakelijk CNV Onderwijs. Deze is nog geldig.

Kijk voor meer informatie onder onderstaande thema's:

Starter

Ondernemen en Inkomen