Loopbaan
Wat is functiewaardering?
Functiewaardering is een instrument om verschillen in beloning vast te kunnen stellen en te rechtvaardigen. Het is vooral geen instrument om een oordeel te kunnen geven over de wijze waarop de werkzaamheden worden verricht.
Wat is een Normfunctie?
In het onderwijs zijn veel functies reeds beschreven in een normfunctie. Een normfunctie is dan ook een functie waarvan zowel de functie-inhoud als de functiewaardering als een vast gegeven worden beschouwd. De normfuncties zijn veelal beschreven in de van toepassing zijnde cao.
Kan een werkgever nieuwe functies invoeren?
Een werkgever kan besluiten om naast de bestaande normfuncties nieuwe functies op te nemen. Bij het creëren van nieuwe functies moeten een aantal spelregels in acht worden genomen. Voordat kan worden overgegaan tot het beschrijven en waarderen van nieuwe functies zal de werkgever eerst in overleg met het personeelsdeel van de GMR moeten besluiten tot het al dan niet inrichten van een interne bezwarenprocedure "functiewaardering".
Welk systeem wordt er toegepast?
De keuze voor het wegingsinstrument is veelal ondergebracht in het cao-overleg. In de van toepassing zijnde cao worden ook vastgelegd de voorwaarden waaronder het instrument moet worden ingevoerd en toegepast en de bezwaar- en beroepsmogelijkheden. Het wegingsinstrument is voor alle drie de functiecategorieën van toepassing; directie, leraar (OP) en onderwijsondersteunend personeel (OOP).
Wat is FUWASYS?
FUWASYS is het meest gehanteerde wegingssysteem binnen de onderwijssector. Dat komt omdat dit systeem past binnen de rijkswaarderingsverhoudingen, een voorwaarde die de minister, als subsidieverstrekker, stelt aan een functiewaarderingssysteem in het onderwijs. In het wegingssysteem wordt gebruikt gemaakt van vaststaande systeemteksten.
Kan ik mijn werkgever om een nieuwe functiebeschrijving vragen als mijn huidige niet meer overeenkomt met mijn feitelijke werk?
Dit kunt u vragen. Uw werkzaamheden dienen in beginsel overeen te komen met hetgeen in uw functiebeschrijving staat vermeld. Een nieuwe beschrijving betekent overigens niet dat u meer gaan verdienen. Dit hangt af van hoe de nieuwe functiebeschrijving wordt gewaardeerd. Wanneer u uw werkgever wil vragen om de functiebeschrijving aan te passen zult u dit gemotiveerd moeten doen. Uw werkgever kan u vragen om aan te tonen dat uw huidige werk niet meer overeenkomt met hetgeen in de beschrijving staat vermeld.
Kan ik bezwaar maken tegen de functiebeschrijving en waardering?
In het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunt u zowel tegen de functiebeschrijving als tegen de waardering bezwaar aantekenen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Individuele Belangenbehartiging via telefoonnummer 030-7511003 of cnvinfo@cnv.nl
Ik krijg een functioneringsgesprek maar waarom gebeurt dat?
Een functioneringsgesprek kan om meerdere redenen plaatsvinden, maar de meest voorkomende is om vast te leggen hoe iemand functioneert en of er afspraken gemaakt moeten worden c.q. belemmeringen moeten worden weggenomen om het functioneren te verbeteren.
Is een functioneringsgesprek hetzelfde als een beoordelingsgesprek?
Afhankelijk van de regeling, die met de MR/OR dan wel vakorganisaties (afhankelijk van de geldende CAO) door de werkgever is vastgesteld, vinden voorafgaand aan een beoordelingsgesprek eerst functioneringsgesprekken plaats. Het beoordelingsgesprek is eenzijdig, maar bij het functioneringsgesprek gaat u een dialoog met uw leidinggevende aan. U kunt als de werknemer zelf ook gespreksonderwerpen aandragen.
Het beoordelingsgesprek sluit een periode af waarin teruggekeken wordt of de afspraken zijn nagekomen. Een beoordelingsverslag heeft dan ook een ander juridisch karakter dan een functioneringsverslag. Aan beoordelingen kunnen rechtspositionele gevolgen worden verbonden.
Welke items dienen in het reglement over de functionerings- en beoordelingsgesprekken te worden opgenomen?
Afhankelijk van de geldende CAO dienen in ieder geval te zijn opgenomen:
- het doel
- de gespreksonderwerpen
- de procedure
- de frequentie van gesprekken
Is een voortgangsgesprek hetzelfde als een functioneringsgesprek?
Het voortgangsgesprek is een tussentijds evaluatiemoment waarbij de gemaakte afspraken uit het functioneringsgesprek worden besproken.
Ik word opgeroepen voor een beoordelingsgesprek zonder dat ik eerst een functioneringsgesprek heb gehad. Kan dat?
Indien er sprake is van zwaarwegende omstandigheden is het mogelijk om een beoordelingsgesprek te krijgen zonder daaraan voorafgaand een functioneringsgesprek te hebben gehad. In alle andere gevallen dient er conform het geldende, vastgestelde reglement gesprekken plaats te vinden.
Kan ik tijdens ziekte/re-integratie opgeroepen worden voor een functionerings of beoordelingsgesprek?
Nee, dit zijn twee verschillende trajecten. U kunt in principe alleen voor een functionerings- en beoordelingsgesprek worden opgeroepen als u volledig arbeidsgeschikt bent.
Op welke wijze vindt de beoordeling c.q. waardering plaats?
Welk meetinstrument wordt gehanteerd is afhankelijk van het geldende, vastgestelde reglement omtrent functioneren en beoordelingen. Het reglement is op te vragen bij de werkgever via de MR/OR en de afdeling HRM (human resource management)/PenO (personeel en organisatie).
Ik moet zelf mijn functioneringsverslag schrijven. Mag dat?
Er zijn geen wettelijke bepalingen die dit verbieden. Het is echter wel gebruikelijk, dat de leidinggevende dit voor zijn of haar rekening neemt. Hoogstwaarschijnlijk is de wijze van verslaglegging ook opgenomen in het reglement.
Heb ik recht op een verslag naar aanleiding van het functionerings- of beoordelingsgesprek?
Ja, u kunt hierom verzoeken bij uw leidinggevende.
Invallen
Je staat vaak voor een andere klas, kent niet altijd alle collega’s, en hebt een hoop administratie bij te houden. CNV Onderwijs helpt je graag om het invallen wat makkelijker te maken. We organiseren regionale bijeenkomsten voor invallers, helpen je met het op orde houden van je administratie middels een voorbeeldschema en voorzien je van advies over contracten en salaris.
Parttime werken
In de cao van het primair onderwijs is opgenomen dat de minimale omvang van je dienstverband een wtf van 0,2 moet hebben.
In de cao van het voortgezet onderwijs is afgesproken dat de minimale omvang van je dienstverband een wtf van 0,5 moet hebben.
Voor meer informatie zie de rechtspositiegids.
UWV Uitkering aanvragen
Wanneer je geen werk hebt, kun je een uitkering aanvragen. Dit doe je bij het UWV. Rondom de WWZ veranderen er wel wat zaken, dus kijk voor de laatste stand van zaken op http://www.uwv.nl/particulieren/
In het onderwijs heb je ook een bovenwettelijke uitkering, de WWplus genaamd. Deze kun je aanvragen via WWplus
Wat is het verschil tussen een beoordelings- en een functioneringsgesprek?
Hoe belangrijk is een functioneringsgesprek?
Hoe vaak vindt een functioneringsgesprek plaats?
Minimaal één keer per jaar.
Wat is een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een gestructureerd tweerichtingsgesprek tussen werknemer en leidinggevende. Functioneringsgesprekken zijn gelijkwaardig. Hierin komen de ervaren knelpunten ter sprake. Voor de geconstateerde problemen worden samen oplossingen bedacht en afspraken gemaakt. Het functioneringsgesprek is dus toekomstgericht. De verbetering staat centraal. Rechtspositionele maatregelen horen niet in een functioneringsgesprek: daarvoor is een beoordelingsgesprek nodig.
Wat is een gesprekscyclus?
Als onderdeel van een professioneel personeelsbeleid hanteren scholen een meerjarige gesprekscyclus. Dit loopt samen met het POP. Eén keer per jaar dient een voortgangs- of functioneringsgesprek plaats te vinden. Beoordelingsgesprekken kunnen onderdeel uitmaken van de gesprekscyclus. Het schoolbestuur stelt samen met de personeelsgeleding van de MR het beleid rondom de gesprekscyclus vast. Vraag hiernaar bij het bestuur of de leidinggevende.
Wat is een POP?
De afkorting POP staat voor Persoonlijk OntwikkelingsPlan. In dit plan staan de doelen van de werknemer voor de korte en de lange termijn, net als de middelen waarmee die doelstellingen kunnen worden bereikt. Op veel scholen wordt tegenwoordig aan personeelsleden gevraagd om een POP te schrijven. Deze wordt aan het begin van het jaar doorgenomen met de werkgever. In de loop van het jaar wordt de ontwikkeling van het personeelslid besproken tijdens voortgangs- en functioneringsgesprekken.
Volg een cursus Timemanagement
Heb je niet genoeg aan deze tips of vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen? En geld dat voor meer mensen in je team? Vraag dan een training timemanagement aan bij CNV Academie. Klik hier voor meer informatie.
Een afspraak met jezelf is even belangrijk als een afspraak met een ander
Je hebt je voorgenomen om een stapel schriften of toetsen na te kijken. Maar wat als een collega vraagt even te helpen met het klaarzetten van materialen? Wat is belangrijker? Hulpvaardig zijn is goed, maar af en toe aan jezelf denken mag ook.
Zorg dat je je taken afmaakt
Begonnen aan een taak? Maak het af zodat je het kunt afstrepen van de to-do-lijst: dat lucht op!
Plan tijd waarin je ongestoord kunt werken
Lastige klus? Moeilijke taak? Plan er tijd voor in. Begin er ook zo snel mogelijk aan en schuif het niet voor je uit.
Zorg dat er alleen op je bureau ligt waar je mee bezig bent (de zogenaamde clean desk-policy)
Rommel leidt af. Net als veel papiertjes en andere klussen die gedaan moeten worden.
Zorg voor voldoende afwisseling tussen inspanning en ontspanning
Doe elke dag vijf minuten niets. Neem ook koffie-, thee- en lunchpauzes.
Plan werkzaamheden en stel prioriteiten
Begin de dag of week met een planning. Wat moet er vandaag of deze week worden gedaan? Wat kan wachten tot morgen? Plan ook tijd in voor urgente en onvoorziene omstandigheden.
Bedenk van tevoren wanneer de piekmomenten zijn en anticipeer daarop
Plan geen drukke weekenden als er veel nakijkwerk wacht na een proefwerkweek. En schuif niet alles voor je uit, zodat je niet in december met al zijn festiviteiten nog veel stress hebt.
Delegeer taken
Kunnen leerlingen, ouders of collega’s niet af en toe helpen? Vaak zijn ze bereid je uit de brand te helpen.
Gebruik het hoofd om te denken en de agenda om te plannen
Krijg je de taak niet af? Zorg voor een goede administratie. Schrijf op wat je nog moet doen in een planning, schrift of agenda. Dan kun je het weer even ‘vergeten’.
Wanneer heb ik recht op een werkloosheidsuitkering?
- als je ten minste 5 of (bij een baan van minder dan 10 uur) ten minste de helft van je arbeidsuren verliest
- meteen beschikbaar bent om arbeid te aanvaarden
- in de periode voor de werkloosheid heb je 26 van de 36 weken gewerkt (wekeneis)
Hoe lang duurt mijn WW-uitkering?
Een WW-uitkering duurt minimaal 3 maanden en maximaal 3 jaar en 2 maanden. Hoelang je een WW-uitkering krijgt, hangt af van je arbeidsverleden. Heb je in 26 van de 36 weken gewerkt voordat je werkloos werd, dan voldoe je aan de wekeneis en krijg je een basisuitkering (kortdurende WW-uitkering) van 3 maanden. Heb je daarnaast in de laatste 5 kalenderjaren voordat je werkloos werd ten minste 4 kalenderjaren gewerkt, dan kom je in aanmerking voor een verlengde uitkering (loongerelateerde WW-uitkering). Je totale WW-uitkering duurt dan in maanden even lang als je (feitelijke en fictieve) arbeidsverleden in jaren. Je arbeidsverleden kun je nakijken op www.mijnsvb.nl. Om je gegevens te bekijken heb je wel een zogeheten persoonlijke DigiD nodig.
Hoe hoog is mijn WW-uitkering?
De hoogte van de WW-uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% en daarna 70% van het dagloon. Het dagloon is het loon dat je gemiddeld per dag verdiende, in het jaar voordat je werkloos werd. Onder het loon kun je globaal verstaan het brutoloon vermeerderd met toelagen, vakantiegeld en eindejaaruitkering, verminderd met pensioenpremies. Deelname aan een regeling die het brutosalaris vermindert (fietsenplan, salderingsregeling, vakbondscontributie) leidt tot een lager dagloon. Het dagloon kan nooit meer zijn dan het wettelijk maximumdagloon. (loonpeil juli 2014: € 198,28).
Heeft het inkomen van mijn partner of mijn eigen vermogen invloed op de hoogte van mijn WW-uitkering?
De hoogte van de WW-uitkering is niet gekoppeld aan het inkomen van je partner of van andere gezinsleden. Het eigen vermogen heeft ook geen invloed op de hoogte van je WW-uitkering.
Heb ik naast een WW-uitkering nog recht op een bovenwettelijke uitkering speciaal voor onderwijspersoneel?
Kom je in aanmerking voor een WW-uitkering dan heb je ook recht op een aanvullende uitkering. De aanvullende uitkering duurt net zo lang als de WW-uitkering. WW-uitkering wordt dan het eerste jaar aangevuld tot 78% van het salaris, vervolgens wordt je uitkering gedurende de looptijd van je loongerelateerde uitkering aangevuld tot 70% van het oorspronkelijke salaris. Deze aanvullende uitkering komt naast de WW-uitkering tot uitbetaling.
Primair en Voortgezet Onderwijs
Kom je in aanmerking voor een WW-uitkering dan heb je ook recht op een aanvullende uitkering. De aanvullende uitkering duurt net zo lang als de WW-uitkering. De WW-uitkering wordt dan het eerste jaar aangevuld tot 78% van het salaris, vervolgens wordt je uitkering gedurende de looptijd van je loongerelateerde uitkering aangevuld tot 70% van het oorspronkelijke salaris. Deze aanvullende uitkering komt naast de WW-uitkering tot uitbetaling.
Daarnaast kun je in aanmerking komen voor een aansluitende uitkering als je op de dag van ingang van de werkloosheid 40 jaar of ouder bent en tenminste 5 onderwijsdienstjaren hebt. De hoogte van de aansluitende uitkering is 70% van het salaris, waarbij per dag een maximum geldt. Deze aansluitende uitkering komt na afloop van de WW-uitkering tot uitbetaling. De duur van de aansluitende uitkering is afhankelijk van je leeftijd op de dag van ingang van de werkloosheid en van het aantal onderwijsdienstjaren dat je direct voorafgaande aan de werkloosheid hebt opgebouwd. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Rechtspositiegids.
MBO
Kom je in aanmerking voor een WW-uitkering dan heb je ook recht op een aanvullende uitkering. De aanvullende uitkering duurt net zo lang als de WW-uitkering. De WW-uitkering wordt dan de eerste twee maanden aangevuld tot 83% van het ongemaximeerde dagloon. Vanaf de derde tot en met de twaalfde maand wordt de WW-uitkering aangevuld tot 78% van het ongemaximeerde dagloon. Vervolgens word je uitkering gedurende de looptijd van je loongerelateerde uitkering aangevuld tot 70%. Deze aanvullende uitkering komt naast de WW-uitkering tot uitbetaling. Heb je geen recht op een loongerelateerde uitkering, maar alleen op een kortdurende uitkering van 3 maanden, dan heb je recht op een aanvulling tot 78% gedurende drie maanden, gevolgd door een vierde maand waarin de uitkering voorziet in 70% inkomen.
Daarnaast kun je in aanmerking komen voor een aansluitende uitkering als je op de dag van ingang van de werkloosheid 41 jaar of ouder bent en tenminste 5 onderwijsdienstjaren hebt. De hoogte van de aansluitende uitkering is 70% van het salaris, waarbij per dag een maximum geldt. Deze aansluitende uitkering komt na de duur van de WW-uitkering tot uitbetaling. De duur van de aansluitende uitkering is afhankelijk van je leeftijd op de dag van ingang van de werkloosheid en van het aantal onderwijsdienstjaren dat je direct voorafgaande aan de werkloosheid hebt opgebouwd. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Rechtspositiegids.
HBO
Kom je in aanmerking voor een WW-uitkering dan heb je ook recht op een aanvullende uitkering. De aanvullende uitkering duurt net zo lang als de WW-uitkering. De WW-uitkering wordt dan de eerste twee maanden aangevuld tot 83% van het ongemaximeerde dagloon. Vanaf de derde tot en met de twaalfde maand wordt de WW-uitkering aangevuld tot 78% van het ongemaximeerde dagloon. Vervolgens word je uitkering gedurende de looptijd van je loongerelateerde uitkering aangevuld tot 70%.
Daarnaast kun je in aanmerking komen voor een aansluitende uitkering als je op de dag van ingang van de werkloosheid 41 jaar of ouder bent en tenminste 5 onderwijsdienstjaren hebt. De hoogte van de aansluitende uitkering is 70% van het salaris, waarbij per dag een maximum geldt. Deze aansluitende uitkering komt na afloop van de WW-uitkering tot uitbetaling. De duur van de aansluitende uitkering is afhankelijk van je leeftijd op de dag van ingang van de werkloosheid en van het aantal onderwijsdienstjaren dat je direct voorafgaande aan de werkloosheid hebt opgebouwd. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Rechtspositiegids.
Bij welke instantie moet ik mijn uitkering aanvragen?
Een WW-uitkering kun je aanvragen bij UWV via de site www.werk.nl. De bovenwettelijke uitkering voor onderwijspersoneel in PO, VO en MBO wordt uitgekeerd door WWplus. Deze uitkering kun je aanvragen via de site: www.wwplus.nl. De bovenwettelijke uitkering voor onderwijspersoneel in de HBO-sector wordt uitgekeerd door Loyalis Maatwerkadministraties. Deze uitkering kun je aanvragen via de site: www.maandwerk.nl
Heb ik recht op vakantie met een WW-uitkering?
Als je een WW-uitkering heeft, heb je per jaar 20 vakantiedagen. Je krijgt je uitkering doorbetaald. Als je een deel van een jaar werkloos bent, krijgt je alleen voor dat deel van het jaar vakantiedagen. Weekenden, nationale feestdagen en algemeen erkende christelijke feestdagen die op een werkdag vallen, worden niet van de vakantiedagen afgetrokken. Je bent verplicht om het UWV op de hoogte te stellen dat je op vakantie gaat.
Wat zijn mijn rechten en verplichtingen bij een WW-uitkering?
Je moet je inschrijven als werkzoekende bij het UWV Werkbedrijf. Daarnaast heb je een sollicitatieplicht. Dit betekent dat je moet solliciteren naar passend werk. In sommige gevallen kun je hiervan worden vrijgesteld. Als je passend werk krijgt aangeboden, moet je dat aannemen. Het is belangrijk dat je bewijsstukken van de sollicitaties en uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken bewaart. Het UWV kan namelijk daarnaar vragen. Je moet ten minste één maal per week solliciteren.
Kan ik vrijgesteld worden van sollicitatieplicht?
Je kunt meestal geen vrijstelling van sollicitatieplicht krijgen. Maar in sommige gevallen ben je niet verplicht te solliciteren als je een WW-uitkering krijgt. Bijvoorbeeld:
- Je bent op de eerste dag van je werkloosheid 64 jaar of ouder.
- Je bent met vakantie.
- Je bent met toestemming van UWV bezig met de start van een eigen bedrijf.
- Je kunt niet werken wegens onwerkbaar weer of werktijdverkorting.
- Je volgt een opleiding die als noodzakelijk is beoordeeld voor je re-integratie.
- Je werkt op basis van een proefplaatsing.
Overleg altijd eerst met UWV als je denkt dat je niet hoeft te solliciteren. In overleg met de werkcoach/UWV en met toestemming van je ex-werkgever of je re-integratiebedrijf kun je misschien een half jaar ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen als je mantelzorg verricht of vrijwilligerswerk doet.
- Mantelzorg is de noodzakelijke zorg voor een zieke of gehandicapte in je naaste omgeving. Bijvoorbeeld een familielid. Hierbij gaat het om zorg die meer tijd en energie kost dan normale ziekenzorg.
- Vrijwilligerswerk is onbetaald werk voor bijvoorbeeld een liefdadigheidsinstelling. Om ontheffing te krijgen van de sollicitatieplicht als je vrijwilligerswerk doet, geldt dat dit vrijwilligerswerk noodzakelijk is om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarbij moet je, om ontheffing te kunnen krijgen, minstens 20 uur per week aan dit vrijwilligerswerk besteden.
Wat verandert er in de WW als ik op of na 1 juli 2015 werkloos word?
Wat moet ik doen als mijn werkgever en ik onenigheid hebben over mijn ziekte?
Uw werkgever vraagt de bedrijfsarts om advies aangaande uw ziekteverlof. Als u het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts, kunt u bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen.
Mag ik op vakantie als ik ziekteverlof heb?
U mag op vakantie wanneer u ziekteverlof heeft. U moet uw vakantieplannen wel voorafgaand aan de vakantie bespreken met uw werkgever. Daarnaast moet u ook toestemming vragen aan de bedrijfsarts. Een vakantie mag uw herstel namelijk niet belemmeren. De bedrijfsarts kijkt of uw vakantieplannen in uw situatie verantwoord zijn.
Heb ik recht op compensatie als ik tijdens de (zomer)vakantie ziek wordt?
Voor onderwijsgevend personeel, onderwijsondersteunend personeel met lesgebonden en/of behandeltaken en directie in het primair en voortgezet onderwijs is er geen compensatie regeling voor de samenloop van ziekteverlof met een schoolvakantie. Als u langdurig ziek bent, is het aan te raden om na te gaan of u per kalenderjaar wel tenminste 20 vakantiedagen heeft genoten. Is dit niet het geval, dan heeft u mogelijk nog vakantiedagen tegoed van uw werkgever. Let op: deze regeling geldt vanaf 1 januari 2012. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Juridische Zaken van CNV Onderwijs.
Ik werk als OOP-er, als ik ziek ben tijdens mijn vakantie heb ik dan recht op compensatie hiervan?
In tegenstelling tot bij leraren, directeuren en OOP met les- en/of behandeltaken kan zich in principe bij het OOP geen samenloop van verlof voordoen. Dit betekent dat wanneer u ziek bent op dagen dat u vakantieverlof zou genieten, dit vakantieverlof alsnog op een later tijdstip opgenomen kan worden. U moet dan aan uw werkgever het verzoek richten om het vakantieverlof in te trekken. Uiteraard dient u zich dan bij uw werkgever tevens ziek te melden en beschikbaar te zijn voor controle.
Ben ik mijn compensatie dag (ADV) kwijt als ik op die dag ziek ben?
Ja, uw compensatieverlof komt te vervallen als u op uw compensatiedag ziek bent.
Ben ik mijn BAPO dag kwijt als ik op die dag ziek ben?
Ja, ziekteverlof heeft geen opschortende werking voor uw BAPO verlof.
Aan welke verplichtingen moet mijn werkgever voldoen als ik ziek ben?
De verplichtingen van de werkgever komen kort gezegd neer op het treffen van maatregelen en voorzieningen die ertoe moeten leiden dat de werknemer zijn eigen arbeid of passende arbeid binnen de organisatie kan verrichten (re-integratie eerste spoor). In eerste instantie zal de werkgever moeten nagaan of de werknemer zijn eigen werkzaamheden (al dan niet met aanpassingen of door middel van een andere organisatie van het werk) nog kan verrichten. Dit binnen de grenzen van het redelijke. Lukt dat niet, dan komt de vraag aan de orde welke andere werkzaamheden binnen de organisatie voldoende passend zijn om aan de werknemer op te dragen. Er wordt van uw werkgever in ieder geval gevergd dat hij u, op het moment dat er voor u binnen uw eigen organisatie geen passend werk voorhanden is, desnoods naar een andere werkgever bemiddelt. Dit soort bemiddeling wordt aangeduid als re-integratie tweede spoor.
Aan welke verplichtingen moet ik voldoen als ik ziek ben?
Van u als werknemer wordt tijdens de re-integratie een actieve houding verwacht, welke erop neer komt dat u bij arbeidsongeschiktheid redelijke voorschriften van uw werkgever en/of een door uw werkgever aangewezen deskundige (bijvoorbeeld de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige) ten aanzien van werkhervatting moet opvolgen. Voorts moet u uw medewerking verlenen aan het periodiek opstellen, evalueren en bijstellen van het opgestelde plan van aanpak. Passende arbeid moet verricht worden als uw werkgever u daartoe in de gelegenheid stelt.
Wanneer kan ik naar de bedrijfsarts?
U bent verplicht om u op uw eerste ziektedag ziek te melden bij uw werkgever, ook als u ziek wordt in de vakantie. Uw werkgever moet u vervolgens in elk geval binnen 6 weken ziek melden bij de Arbo-dienst of bedrijfsarts. Een werkgever is namelijk verplicht zich bij de verzuimbegeleiding en re-integratie te laten ondersteunen door een arbodienst of een zelfstandige bedrijfsarts. Nadat de werkgever uw ziekmelding heeft doorgegeven, zal de bedrijfsarts contact met u opnemen. U kunt in beginsel ook zelf (preventief) de bedrijfsarts consulteren in verband met gezondheidsproblemen die met uw arbeidssituatie samenhangen. Raadpleegt u hiertoe het voor u geldende ziekte-verzuimprotocol.
Hoe zit het met arbeidstherapeutisch werken?
Een (gedeeltelijke) werkhervatting op arbeidstherapeutische basis wordt beschouwd als ziekteverlof en dat impliceert dat ook over deze uren een korting wordt toegepast van 30% (althans, als u reeds in het tweede ziektejaar zit). Aan het werken op arbeidstherapeutische basis worden overigens strenge eisen gesteld. Er moet sprake zijn van een van tevoren aangegeven periode van maximaal zes weken, waarin op arbeidstherapeutische basis zal worden gewerkt. Het werk moet te allen tijde begeleid worden, mag niet bestaan uit een bestaande functie en de zieke collega moet op elk moment weg kunnen gaan.
Wat is passende arbeid?
Onder passende arbeid wordt verstaan: "alle arbeid, die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd". Deze wettelijke omschrijving is erg algemeen en dat betekent dat passende arbeid voor iedereen anders kan zijn. Het gaat namelijk om werkzaamheden die gelet op uw persoonlijke beperkingen en mogelijkheden, passend voor u zijn. De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij het bepalen welke arbeid voor u passend is. Bent u het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts ten aanzien van passende arbeid, dan kunt u bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen.