Salaris en contract

Contracten

In het onderwijs heb je verschillende soorten contracten. Wanneer je in het openbaar onderwijs werkt, ontvang je een akte van aanstelling. Wanneer je in het bijzonder onderwijs werkt, ontvang je een akte van benoeming. In de kern zit hier weinig verschil in. Alleen in het ontslagrecht zitten een paar verschillen.

Verder kun je een tijdelijk of een vast dienstverband hebben. Bij een tijdelijk contract is er een datum waarop het contract afloopt. Bij een vast dienstverband loopt het contract in principe door. Bij een vast contract heb je iets meer zekerheden wat betreft inkomen. Hierdoor heb je met een vast contract bijvoorbeeld meer mogelijkheden wanneer je bij een bank een hypotheek aanvraagt, omdat de kans dat je ineens zonder inkomen zit wat kleiner is dan bij een tijdelijk dienstverband.

Wet werk en zekerheid

Op 1 juli 2016 is voor het primair onderwijs de Wet werk en zekerheid ingegaan. Kijk voor de huidige stand van zaken op www.invalleninhetonderwijs.nl.

Primair onderwijs

Klik hier voor de salaristabel voor het primair onderwijs!

In het primair onderwijs heb je verschillende lerarenschalen. Als je leraar bent, krijg je uitbetaald volgens schaal LA en voer je alle taken uit die bij deze functie horen. Werk je in het speciaal onderwijs? Dan krijg je uitbetaald volgens schaal LB.

Als je door wilt groeien naar een hogere salarisschaal, zal je extra taken moeten doen. Vaak is hier dan ook extra scholing aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan taken die gekoppeld zijn aan de master SEN. Bijvoorbeeld als gedragsspecialist of als rekenspecialist.

De bedragen in de salarisschaal zijn bruto (hier gaat dus nog belasting, pensioenpremie enz. van af) en voor een fulltime baan.  Kijk voor een uitleg van de salarisspecificatie onderaan deze pagina.

Elk schooljaar ga je per 1 augustus een trede omhoog als het dienstverband niet wordt onderbroken of als je minimaal 60 dagen hebt gewerkt.

Voortgezet onderwijs

Klik hier voor de salaristabel voor het voortgezet onderwijs!

In het voortgezet onderwijs heb je verschillende lerarenschalen. Als je leraar bent, krijg je schaal LB en voer je alle taken uit die bij deze functie horen. Als je door wilt groeien naar een hogere salarisschaal, zul je extra taken moeten doen. Voor deze functies moet je wel solliciteren. Vaak is aan deze functie ook extra scholing gebonden. Denk bijvoorbeeld aan het halen van je eerstegraads bevoegdheid.

De bedragen in de salarisschaal zijn bruto (hier gaat dus nog belasting en pensioenpremie van af) en voor een fulltime baan. In principe ga je elk schooljaar per 1 augustus een trede omhoog.

MBO

Klik hier voor de salaristabel voor het mbo!

In het mbo heb je verschillende lerarenschalen. Als je leraar bent, krijg je schaal LB en voer je alle taken uit die bij deze functie horen.

Als je door wilt groeien naar een hogere salarisschaal, zul je extra taken moeten doen. Voor deze functies moet je wel solliciteren.