
Vrijdag 13 april staakt het primair onderwijs in Brabant en Limburg.
Onder het motto Hart voor het onderwijs voeren we actie voor goed onderwijs in Nederland.
Na het werkdrukakkoord van is het nu tijd voor een eerlijk salaris en het aanpakken van het lerarentekort!t!
Twee hoofdlocaties: Eindhoven en Sittard
Er zijn twee hoofdlocaties met een inhoudelijk programma. We starten in de ochtend in Eindhoven. In de middag is er een hoofdprogramma in Sittard. Op beide locaties kun je je ook registreren als staker.
- Eindhoven, Brabant – inloop 9.30 uur
Stadhuisplein
5611 EM Eindhoven
Inloop vanaf 9.30 uur
Start 10.00 uur
Einde 11.00 uur
Registreren als staker tussen 9.30 – 11.00 uur.
- Sittard, Limburg – inloop 12.30 uur
Op de Geer
6135 KN Sittard
Inloop vanaf 12.30 uur
Start 13.00 uur
Einde 14.00 uur
Registreren als staker tussen 12.30 – 14.00 uur.
Inlooplocaties in de regio: 9.00 – 12.00 uur
Kom je niet naar een hoofdlocatie, maar wil je je wel registreren? Dat kan van 9.00 tot 12.00 uur op de volgende inlooplocaties in Brabant en Limburg.
Op deze locaties kun je je stakingsformulier inleveren en dus registreren als staker, is er tijd voor koffie en een goed gesprek met collega’s en PO-Front over de situatie in het onderwijs en het werkdrukakkoord.
Brabant
- KBS Petrus en Paulusschool in Breda
Roland Holststraat 16
4819 HR BREDA
- Jan Ligthartschool Huibeven in Tilburg
Glimmenstraat 7
5043 MZ TILBURG
- Basisschool Het Rondeel in ‘s-Hertogenbosch
Acaciasingel 77
5213 VC ’S-HERTOGENBOSCH
- Bestuurskantoor van Optimus primair onderwijs in Cuijk
Molenstraat 19
5431 BW CUIJK
Limburg
- Brede school Markeent in Weert
Sint Jozefslaan 102
6006 JN WEERT
- Stafbureau stichting Swalm en Roer in Roermond
Roerderweg 35
6041 NR ROERMOND
- Basisschool Franciscus in Bunde
Schoollaan 2
6241 BM BUNDE
Help mee als vrijwilliger!
De organisatie van deze staking is een megaklus. Hiervoor hebben wij veel vrijwilligers nodig. Help jij mee op 13 april?! Wat krijg je ervoor terug: een mooie dag, waarbij je veel collega’s ziet en spreekt en reiskostenvergoeding. Geef je direct op via onze website.
Stakingsoproep
Bij het Schooljournaal van a.s. zaterdag 7 april ontvang je de stakingsoproep. Neem je stakingsoproep mee naar één van de acht locaties! Alleen met de stakingsoproep kun je jezelf registreren als staker en heb je recht op een stakingsuitkering (in geval jouw schoolbestuur salaris inhoudt).
Estafette
Leraren, ondersteuners en schoolleiders uit Brabant en Limburg nemen met de staking het estafettestokje over van hun collega’s in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland. Dat ging op de stakingsdag van 14 maart symbolisch met een filmpje waarin meester Bart uit Brede de megafoon ontvangt van zijn collega uit Amsterdam. Bekijk het filmpje hieronder.
Kom samen in actie!
Laat zien dat er meer geld nodig is voor het primair onderwijs. Kom samen met je collega’s in actie! Jouw stem en steun zijn daarbij cruciaal!
Eerder geld voor werkdrukverlichting
Vanaf schooljaar 2018/2019 is er per gemiddelde school van 225 leerlingen 35.000 euro beschikbaar om de werkdruk te verlichten. ‘Mooi’, zegt Loek Schueler, voorzitter CNV Onderwijs. ‘Maar zolang er geen extra geld komt voor salaris, gaan wij door met actievoeren!’
Ministerie en partijen van het PO-front – waaronder CNV Onderwijs – hebben vrijdag 9 februari een akkoord bereikt over het naar voren halen van het geld voor werkdrukvermindering in het primair onderwijs. Er zou in 2018 slechts 10 miljoen euro extra komen, dat wordt nu 237 miljoen, en vanaf 2021/2022 430 miljoen euro.
Winst
Schoolteams gaan besluiten over de besteding van het geld en moeten de uitgaven ook verantwoorden, zodat zeker is dat het naar verlichting van de werkdruk gaat. ‘Winst voor leraren en leerlingen: zij moeten het verschil gaan merken in de klas’, zeggen de partijen van het PO-front.
Onderwijsassistent
‘Het is mooi dat er al eerder geld voor werkdrukverlichting beschikbaar komt. Teams kunnen nu met elkaar in gesprek over wat er op school nodig is om de werkdruk te verlichten. Met die 35.000 euro voor een gemiddelde school kan bijvoorbeeld een onderwijsassistent of conciërge worden aangenomen’, stelt Schueler. ‘Positief dat het kabinet gevoelig is voor de massale acties van onze leden in het Haagse Zuiderpark en de tientallen bioscopen.’
Salarissen
De acties gaan door op 14 maart in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. ‘Zolang er geen extra geld komt voor salaris, gaan wij door. De urgentie is hoog en het lerarentekort is nijpend. Ook vandaag worden er klassen naar huis gestuurd omdat er niet genoeg leraren zijn. Om de salariskloof tussen po en vo te dichten is 900 miljoen nodig, de 270 miljoen is een eerste stap in de goede richting. Dat geld moet nu zo snel mogelijk bij de leraren terecht komen. De cao-onderhandelingen zijn gestart en daar zitten alle PO-frontpartijen aan tafel, dus dat moet snel lukken.’
Word nu lid
- Samen staan we sterk: voor een eerlijk salaris en minder werkdruk.
- Samen voeren we de druk op. En staken als het nodig is.
- Bij staken heb jij als lid recht op een stakingsuitkering.
- Daarnaast zorgen wij voor: goede arbeidsvoorwaarden (cao) en rechtsbijstand werk én privé.
Collega lid maken?
Wil jij een collega lid maken? Dan ontvang je een cadeaubon t.w.v. €25,-. Geef hem of haar op via www.cnv-actie.nl
Let op: nieuwe leden ontvangen tijdelijk de eerste 6 maanden 50% korting. Dit is een speciale actie voor leden in het PO in verband met de staking.
Eerlijk salaris, minder werkdruk
Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Onderwijs is het fundament van onze samenleving, maar de kwaliteit staat onder druk.
Leraren in het primair onderwijs hebben te maken met een hoge werkdruk en een salaris dat lager is dan in andere sectoren. Daarbij dreigt er een ernstig lerarentekort van 10.000 fulltime banen in het primair onderwijs.
Het PO-front eist een eerlijk salaris en vermindering van de werkdruk. De politiek moet daarom:
- Snel een betekenisvolle eerste stap zetten door de bekostiging van het personeelsbudget van scholen te verhogen om zo de salarissen voor leerkrachten in het primair onderwijs te verhogen. De gezamenlijke partijen eisen geld voor een eerlijk en rechtvaardig salaris dat vergelijkbaar is met het salaris van leerkrachten in het VO. Dit budget moet onderdeel uitmaken van het regeerakkoord en zijn beslag krijgen in de voorjaarsnota 2018, zodat het na cao-overleg tussen sociale partners in 2018 in de salarissen voor leerkrachten geïnvesteerd kan worden. Hiervoor is in de onderwijsbegroting 900 miljoen euro nodig. Dit bedrag staat los van de financiële ruimte voor salarismaatregelen voor OP, OOP en schoolleiders in de sector primair onderwijs.
- De aankondiging van vervolgstappen in de verhoging van het personeelsbudget om daarmee verdere salarisverbetering en vergroting van de doorstroommogelijkheden in het basis- en (voortgezet) speciaal onderwijs mogelijk te maken.
- Extra financiële maatregelen nemen voor het beteugelen van werkdruk voor leerkrachten, zodat teams in scholen samen de werkdruk kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor: Meer handen in de school, meer onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om lessen voor te bereiden, minder administratieve lasten en kleinere klassen. Hiervoor is 500 miljoen nodig.
Wanneer is de staking?
Op 13 april roept CNV Onderwijs haar leden die werken in het primair onderwijs in Brabant en Limburg op om te gaan staken. In elke provincie zijn er locaties geregeld waar je je als lid van CNV Onderwijs kunt registreren als staker.
Hoe kan ik mij registreren als staker?
Op 13 april kun je je registreren als staker, door je stakingsoproep in te leveren op een van de stakingslocaties in de regio.
Op welke locaties kan ik me registreren als staker?
Er komen actiebijeenkomsten in Eindhoven en in Sittard waar we duizenden leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners verwachten.
Aanvang in Eindhoven is 10.00 uur (inloop 09.30). Locatie: Stadhuisplein.
Aanvang in Sittard: 13.00 uur (inloop 12.30). Locatie: het terrein langs Op de Geer in Sittard.
Luister op deze actielocaties naar toespraken van leraren, bezorgde ouders en vakbondsbestuurders. En zoek het gesprek op met collega’s en PO-Front over de situatie in het onderwijs.
Kom je niet naar deze bijeenkomsten, maar wil je je wel registreren? Dat kan van 9.00 tot 12.00 uur op de volgende inlooplocaties.
Brabant
-
- KBS Petrus en Paulusschool in Breda
Roland Holststraat 16
4819 HR BREDA - Jan Ligthartschool Huibeven in Tilburg
Glimmenstraat 7
5043 MZ TILBURG
- KBS Petrus en Paulusschool in Breda
- Basisschool Het Rondeel in ‘s-Hertogenbosch
Acaciasingel 77
5213 VC ’S-HERTOGENBOSCH
Limburg
- Brede school Markeent in Weert
Sint Jozefslaan 102
6006 JN WEERT - Stafbureau stichting Swalm en Roer in Roermond
Roerderweg 35
6041 NR ROERMOND - Basisschool Franciscus in Bunde
Schoollaan 2
6241 BM BUNDE
Op deze locaties kunnen leden van CNV Onderwijs, AOb en FNV zich registreren als staker door hun stakingsformulier in te leveren. Er is tijd voor koffie en een goed gesprek met collega’s en PO-Front over de situatie in het onderwijs.
Op welk tijdstip kan ik mij registreren als staker?
Dat kan tussen 9.00 en 12.00 uur op vrijdag 13 april op een van de inlooplocaties, of tijdens de actiebijeenkomsten in Eindhoven (09.30-11.00) en Sittard (12.30-14.00). Lever daar je stakingsformulier in en je bent geregistreerd als staker.
Hoe krijg ik mijn stakingsoproep?
Je ontvangt je stakingsoproep als je in de provincie Noord-Brabant of Limburg werkt, bij het Schooljournaal dat je rond 7 april ontvangt. Je kunt hem ook downloaden op mijn.cnvconnectief.nl.
Ik wil staken maar heb bij het Schooljournaal (van april) geen stakingsformulier ontvangen, wat nu?
Als je werkt in Brabant of Limburg en geen stakingsformulier hebt ontvangen, neem dan a.u.b. contact op met onze ledenadministratie, mogelijk staan jouw gegevens niet goed in onze administratie: Ledenadministratie-cnv-onderwijs@cnv.nl.
Kunnen alleen leerkrachten staken?
De staking is voor iedereen die werkt in het primair onderwijs: leerkrachten, onderwijsassistenten, conciërges en schoolleiders.
Heb ik recht op een stakingsuitkering?
Ja, als jij lid bent van CNV Onderwijs en werkt in Noord-Brabant of Limburg, dan heb jij recht op een stakingsuitkering als je het volgende doet:
- Een stakingsformulier inlevert op 13 april op een van de actielocaties.
- Een stakingsuitkering aanvraagt via cnvconnectief.nl. Over ongeveer 3 weken kun je het formulier daarvoor vinden onder het kopje Stakingsuitkering 13 april.
- Een kopie maakt van de loonstrook waarop te zien is dat je werkgever op 13 april geen loon heeft doorbetaald.
- Het geheel (dus kopie loonstrook en aanvraagformulier) opstuurt naar:
Ledenadministratie CNV Connectief
Postbus 2510
3500 GM Utrecht
Wat is de stakingsuitkering?
Die is maximaal 61 euro.
Waarom moet ik naar een locatie komen?
Staken betekent je werk neerleggen. Staken is een collectieve activiteit. Wij vinden het daarom belangrijk dat mensen samenkomen. We organiseren dit op locaties in de regio, zodat mensen niet ver hoeven te reizen.
Wanneer wordt de stakingsuitkering uitbetaald?
Dat zal rond 1 juni 2018 zijn, afhankelijk van wanneer jij je papieren hebt opgestuurd naar onze ledenadministratie.
Wat wordt er op 13 april georganiseerd?
Er komen actiebijeenkomsten in Eindhoven en in Sittard waar we duizenden leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners verwachten.
Aanvang in Eindhoven is 10.00 uur (inloop 09.30). Locatie: Stadhuisplein.
Aanvang in Sittard: 13.00 uur (inloop 12.30). Locatie: het terrein langs Op de Geer in Sittard.
Luister op deze actielocaties naar toespraken van leraren, bezorgde ouders en vakbondsbestuurders. En zoek het gesprek op met collega’s en PO-Front over de situatie in het onderwijs.
Voor wie niet naar Eindhoven of Sittard komt, zijn er inlooplocaties in de provincies waar stakers zich tussen 09:00 – 12:00 kunnen registreren:
Brabant
-
- KBS Petrus en Paulusschool in Breda
Roland Holststraat 16
4819 HR BREDA - Jan Ligthartschool Huibeven in Tilburg
Glimmenstraat 7
5043 MZ TILBURG
- KBS Petrus en Paulusschool in Breda
- Basisschool Het Rondeel in ‘s-Hertogenbosch
Acaciasingel 77
5213 VC ’S-HERTOGENBOSCH
Limburg
- Brede school Markeent in Weert
Sint Jozefslaan 102
6006 JN WEERT - Stafbureau stichting Swalm en Roer in Roermond
Roerderweg 35
6041 NR ROERMOND
- Basisschool Franciscus in Bunde
Schoollaan 2
6241 BM BUNDE
Op deze locaties kun je je stakingsformulier inleveren en je zo registreren als staker. Er is ook op deze locaties tijd voor koffie en een goed gesprek met collega’s en PO-Front over de situatie in het onderwijs.
Door omstandigheden kan ik niet naar de staking komen, kan ik mij alsnog registreren als staker?
Nee, dat kan niet. CNV Onderwijs vindt het belangrijk dat leden samen staken, daarom laten we via nieuwsbrieven, social media en het Schooljournaal duidelijk weten waar stakers op 13 april hun stakingsoproep kunnen inleveren. Mensen die dit niet hebben gedaan, staan niet geregistreerd als staker en krijgen dus ook geen stakingsuitkering. Alleen als je door uitzonderlijke omstandigheden de stakingslocatie niet bereikt, kun je contact opnemen met CNV Info: 030 7511003. In overleg kijken we of je alsnog voor een uitkering in aanmerking komt.
Ik ben ziek, wat nu?
Als je ziek bent op 13 april, moet je je (net als alle andere dagen) gewoon ziek melden bij je werkgever. Je krijgt je loon dan gewoon doorbetaald en hoeft dus ook geen aanspraak te doen op een stakingsuitkering.
Ik werk nooit op vrijdagen, kan ik toch staken op 13 april?
Nee, dat kan niet. Je kunt alleen staken op een dag dat je normaal gesproken werkt. Wel kun je natuurlijk je solidariteit betuigen en met je collega’s naar een van de stakingslocaties komen. Je hebt geen recht op een stakingsuitkering.
Waarom gaan we staken?
Ondanks het werkdrukakkoord zijn er nog veel problemen in het onderwijs. Het lerarentekort loopt op tot 10.000 in 2025. De griepgolf van dit voorjaar maakt dat extra duidelijk, dagelijks krijgen duizenden kinderen niet het onderwijs dat zij verdienen. Leraren, onderwijsassistenten en schoolleiders maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Het is noodzakelijk dat het kabinet nu echt investeert in onder meer salarissen en carrièremogelijkheden van leraren. Zo wordt het beroep weer aantrekkelijker en komen er voldoende leraren om te waarborgen dat elke leerling het onderwijs krijgt dat hij verdient, nu en in de toekomst.
Mijn werkgever wil niet dat ik ga staken, wat nu?
Staken is een recht. Als jij werkt in Limburg of Brabant, kan jouw werkgever je niet verplichten om te gaan werken op 13 april. Als jij wilt staken, ga je staken. Laat het wel op tijd aan je werkgever weten!
Een deel van mijn team gaat staken, hoe voorkomen we onderlinge verdeeldheid?
Staken is een recht. Dus wie wil staken, mag staken. Respecteer elkaars mening, zodat je ook na de staking weer fijn samenwerkt als team.
Ik ga staken, moet ik opvang regelen voor mijn klas?
Nee, dat hoef je niet. Het is wel belangrijk dat je op tijd laat weten dat je gaat staken, zodat het schoolbestuur opvang voor de leerlingen kan regelen.
Ik ga niet staken, kan mijn schoolbestuur mij verplichten om leerlingen van een stakende collega er bij te nemen in mijn groep?
Ja, dat kan een schoolbestuur helaas doen. Bespreek met je leidinggevende wat reëel is en ook hoe je de dag vormgeeft.
Ik ben die dag vrij, kan ik verplicht worden om het werk van stakende leraren over te nemen?
Nee. Het recht op staken is een grondrecht, dat is vastgelegd in artikel 6, lid 4 van het Europees Sociaal Handvest. Het verrichten van werkzaamheden die normaal gesproken door stakers worden verricht merken wij aan als besmet werk. Dat betekent dat dit werk niet door anderen verricht dient te worden, aangezien dat het effect van onze collectieve actie ondermijnt.
Wij roepen al onze leden werkzaam in het primair onderwijs op om geen besmet werk te verrichten. Wanneer de werknemers weigeren om besmet werk te verrichten valt dat onder de bescherming van artikel 6, lid 4 van het Europees Sociaal Handvest. Zij mogen daarvan op geen enkele wijze negatieve consequenties ondervinden.
Ook is er een wettelijk verbod om uitzendkrachten of bijvoorbeeld payrollers in te zetten om het werk van de stakers over te nemen (art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs).
Krijg ik een reiskostenvergoeding?
Als je op 13 april naar een van de actielocaties in Limburg of Brabant komt om daar je stakingsformulier in te leveren, heb je recht op een reiskostenvergoeding van 5 euro.
Maar er is toch een werkdrukakkoord?
Het is positief dat het PO-front en minister Slob in februari een werkdrukakkoord hebben bereikt. Volgend jaar is er 237 miljoen om werkdruk aan te pakken. Hierdoor krijgt elke school komend schooljaar een gemiddeld bedrag van 35.000 euro, afhankelijk van het aantal leerlingen. Het is aan de teams om te beslissen hoe dit geld wordt ingezet voor werkdrukverlichting. Maar dit geld was al toegezegd door het kabinet en is alleen naar voren gehaald. Het bedrag voor salaris is nog steeds 270 miljoen euro. Dat is veel te weinig, vinden de partners in het PO-front (waaronder CNV Onderwijs) die 900 miljoen eisen.
Kijk voor veelgestelde vragen m.b.t. schoolleiders bij http://www.cnvs.nl/vraag-en-antwoord/.
Eerdere acties
Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Onderwijs is het fundament van onze samenleving, maar de kwaliteit staat onder druk. Onder het motto Hart voor onderwijs voeren we acties voor: een eerlijk salaris en minder werkdruk.
Estafettestaking 2 - 14 maart 2018
Noord-Holland, Flevoland en Utrecht: ruim 16.000 stakers.
Duizenden stakers lieten in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zien dat er meer geïnvesteerd moet worden in goed onderwijs. In Amsterdam, Den Helder, Heerhugowaard, Lelystad, Emmeloord, Houten en Amersfoort kwamen leraren, onderwijsondersteunend personeel, schoolleiders, bestuurders en sympathisanten samen. Een eerlijk salaris en minder werkdruk zijn al een jaar lang de inzet van het PO-front, waar CNV Onderwijs deel van uitmaakt. Broodnodig, want het lerarentekort stijgt. ‘Ik wil elke leerling in mijn klas voldoende aandacht kunnen geven, maar in een groep van 29 kinderen, zonder onderwijsassistent, is dat onmogelijk’ aldus een leerkracht.
Estafettestaking 1 - 14 februari 2018
Groningen, Friesland en Drenthe: hoge opkomst met 6.000 stakers.
Noord Nederland gaf het startschot voor de estafette-acties in het primair onderwijs. Massaal sloten scholen de deuren in Groningen, Friesland en Drenthe. Bijna zesduizend stakers meldden zich op een van de vijf locaties in deze provincies. Hier konden stakers hun hartenkreet achterlaten voor de politiek in Den Haag. Dat werd massaal gedaan. Op 22 februari overhandigde Schueler de verzamelde hartenkreten aan Tweede Kamerleden, als inspiratie voor hun debat over de onderwijsbegroting.
Werkdrukakkoord, mooi resultaat acties, 9 februari 2018
Werkdrukakkoord zorgt vanaf schooljaar 2018/2019 voor aanpak werkdruk op scholen. Belangrijk resultaat dankzij acties. Voor een gemiddelde school van 225 leerlingen betekent dit komend schooljaar al een bedrag van 35.000 euro. Kijk op www.maakwerkvanwerkdruk.nl voor de betekenis van het akkoord voor jouw school.
Staking 12 december 2017
Groot succes. 90% scholen dicht. CNV Onderwijs 10.000 stakers
De actiebereidheid onder leraren, onderwijsassistenten en schoolleiders was hoog dinsdag 12 december. 90 procent van de scholen gingen dicht. 10.000 stakende leden van CNV Onderwijs meldden zich in bioscopen door heel Nederland, om daar samen met collega’s naar de gratis onderwijsfilm Wonder te gaan en zich te registreren als staker.
Staking 5 oktober 2017
Grootste onderwijsstaking: 60.000 bezoekers, 90% scholen dicht
Op 5 oktober organiseert het PO-front de grootste eendaagse onderwijsstaking ooit. 60.000 leraren, OOP-ers, schoolleiders en bestuurders komen samen in het Zuiderpark, Den Haag. In heel Nederland wordt massaal gestaakt. 90% van de scholen in het primair onderwijs sluiten de deuren.
Actiedag 27 juni 2017
- Petitie: 351.860 handtekeningen De acties vanuit het PO-front starten in het voorjaar 2017 met een petitie die massaal door onderwijspersoneel, ouders sympathisanten wordt ondertekent. Op 27 juni worden 351.860 handtekeningen voor eerlijk salaris en minder werkdruk in het primair onderwijs overhandigd aan de politiek.
- Prikactie: Ruim 90% van de scholen start 1 uur later De actiedag 27 juni start met een prikactie. 90% van de po-scholen opent de schooldeuren een uur later.
- Malieveld: 3.000 leraren, ouders en sympathisanten op het Malieveld. De actiedag wordt afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Ruim 3.000 leraren, OOP-ers, schoolleiders, ouders en sympathisanten bieden de politiek een petitie aan.
Word nu lid! Eerste 6 maanden 50% korting!
Leraren in het primair onderwijs verdienen meer! Meer tijd om het werk uit te kunnen voeren en een eerlijk salaris. Daar gaan we voor strijden.
Voordelen lidmaatschap
- Samen staan we sterk: voor een eerlijk salaris en minder werkdruk.
- Samen voeren we de druk op. En staken als het nodig is.
- Bij staken heb jij als lid recht op een stakingsuitkering.
- Daarnaast zorgen wij voor: goede arbeidsvoorwaarden (cao) en rechtsbijstand werk én privé.
Collega lid maken?
Wil jij een collega lid maken? Dan ontvang je een cadeaubon t.w.v. €25,-. Geef hem of haar op via www.cnv-actie.nl
Let op: nieuwe leden ontvangen tijdelijk de eerste 6 maanden 50% korting. Dit is een speciale actie voor leden in het PO i.v.m. de staking.
Laatste nieuws
-
19 april 2018
-
11 april 2018
-
10 april 2018
-
27 maart 2018
-
14 maart 2018
-
14 maart 2018
-
13 maart 2018
-
8 maart 2018
-
6 maart 2018
-
23 februari 2018
-
21 februari 2018
-
20 februari 2018
-
19 februari 2018
-
14 februari 2018
-
12 februari 2018
-
9 februari 2018
-
7 februari 2018
-
6 februari 2018
-
1 februari 2018
-
25 januari 2018
-
18 januari 2018
-
8 januari 2018
-
22 december 2017
-
13 december 2017
-
13 december 2017
-
12 december 2017
-
12 december 2017
-
12 december 2017
-
5 december 2017
-
5 december 2017
-
5 december 2017
-
29 november 2017
-
29 november 2017
-
28 november 2017
-
24 november 2017
-
22 november 2017
-
20 november 2017
-
16 november 2017
-
3 november 2017
-
1 november 2017
-
27 oktober 2017