Tips om fit te worden en te blijven

Tips voor gezond lunchen in de bedrijfskantine

Als je elke werkdag in de bedrijfskantine eet, is het goed om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Neem je geen lunch mee van huis, dan ben je overgeleverd aan wat de kantine te bieden heeft. We geven je hier twaalf tips om het beste van je bedrijfslunch te maken.

 1. Begin je maaltijd met wat bladgroenten.
  Dat geeft je spijsvertering gelijk een boost!
 2. Probeer sowieso altijd groenten binnen te krijgen. Je kunt salade op je brood doen, of stel los een salade samen.
 3. Als je salade eet, ga dan voor wat olijfolie (eventueel azijn) en wat peper en zout als dressing. Kant-en-klare dressings zitten vaak vol geur- en smaakstoffen, daar doe je je lichaam geen plezier mee.
 4. Laat de gefrituurde snacks liever staan. Daar zitten vaak transvetten in, die zijn niet goed voor je.
 5. Probeer niet elke dag tarwebrood te eten. Kies af en toe voor iets anders, bijvoorbeeld brood of crackers van spelt, boekweit of rogge. Of laat de granen een keer staan en eet een soep of salade!
 6. Als ze soep hebben, kies dan de minst romige, met de meeste groenten. Veel mensen eten te weinig groenten, dus pak wat je pakken kan.
 7. Als je dol bent op kaas, probeer dan eens schapen- of geitenkaas. Dat is namelijk makkelijk verteerbaar.
 8. Over verteren gesproken, het is goed om de margarine eens te laten staan, want je lichaam heeft er moeite mee dat te verwerken. Kies voor roomboter, olijfolie, of misschien is er zelfs kokosolie.
 9. Let er op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Neem bijvoorbeeld een eitje, wat geitenkaas of kipfilet. Of strooi wat zaden of nootjes over je salade.
 10. Ook de juiste vetten zijn belangrijk, die zitten bijvoorbeeld in olijfolie, avocado, vis, noten, zaden.
 11. Wat drink jij bij je lunch? Melk is lastig voor je lichaam om te verteren en van vruchtensappen stijgt je bloedsuikerspiegel. Er zijn kantines waar ze gezonde sappen en smoothies hebben, maar anders is kruidenthee de beste optie. Je kunt ook niets drinken tijdens de lunch. Dat klinkt misschien raar, want het is gedurende de dag erg belangrijk om voldoende te drinken. Echter niet 20 minuten voor en na de lunch. Je lichaam kiest waar de voedingstoffen heen moeten, als je water drinkt, verdunt alles en loop je allerlei voedingstoffen mis.
 12. Wissel af! Eet niet elke dag hetzelfde; zo krijg je gedurende de week zo veel mogelijk verschillende voedingstoffen binnen. Lees ook de tips voor een gezonde lunch.

Zit je in een dip? Zo kom je eruit!

Iedereen is wel eens chagrijnig, moe of lusteloos. Vervelend, maar meestal kan je er de volgende dag wel weer om lachen. Duurt je dip langer dan normaal? Geen paniek, volg deze tips om je weer wat beter te voelen!

 • Kijk waar dit gevoel vandaan komt.
  Pak bijvoorbeeld een papier en noteer alles wat je op dit moment bezighoudt. Je kan jezelf een vraag stellen (wat belemmert op dit moment mijn geluk?) en de verschillende antwoorden hiervan opschrijven. Je zult zien dat dit oplucht. Je krijgt niet alleen een overzicht van bepaalde zaken in je leven, je ziet ook wat je aan zou kunnen pakken én het relativeert.
 • Beweeg.
  Inmiddels is dit algemeen bekend, maar beweging is goed voor lichaam en geest. Naast het feit dat het de kans verkleint op onder meer hart- en vaatziekten en diabetes mellitus, vermindert het ook echt de kans op depressie. Probeer dus elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Houd je helemaal niet van sporten? Je kan ook wandelen of schoonmaken. Push jezelf in ieder geval om iets te doen, want het helpt écht.
 • Creëer overzicht.
  Overzicht geeft sowieso meer rust in je hoofd. Zorg dat je huis opgeruimd is, maak lijstjes met dingen die je moet doen en zorg dat al je rekeningen betaald zijn. Dit geeft een gevoel van controle en dat verhoogt weer je welzijn.
 • Vertel het aan je omgeving. Op de een of andere manier doen mensen vaak alsof het altijd goed gaat, maar iedereen heeft wel eens een mindere periode. Schaam je hier dus niet voor! Wanneer je dit vertelt aan je familie en vrienden zal je je ongetwijfeld beter voelen. Bovendien kunnen ze je opvrolijken en het versterkt de vriendschap.
 • Zorg goed voor jezelf. Naast bewegen, is het verstandig om niet in je zelfmedelijden te zwelgen. Ga dus niet dagen met een zak chips voor de tv zitten, maar probeer gezond te eten, maak jezelf mooi en probeer goed je nachtrust te pakken. Dit alles geeft je meer energie en zelfvertrouwen.
 • Probeer iets nieuws. Verf je muur een andere kleur, kook iets nieuws, ga naar de kapper, noem maar op. Veranderingen stimuleren creativiteit en inspiratie. Misschien ben je wat verveelt of heb je het gevoel dat je in een sleur zit. Veranderingen leiden je af van je slechte gevoel en maakt je blij.

Realiseer je verder dat iedereen wel eens een dipje heeft.
Accepteer je negatieve gevoelens en bedenk je dat er echt betere tijden komen!

Bronnen:

Meer lezen:

Het gevaar van teveel cafeïne

Koffie, het is zo ongelooflijk lekker. De geur, de smaak… Maar er zijn nadelen.

Veel mensen kunnen zich een avond van tevoren al op een kopje verheugen. Toch kleven er ook nadelen aan dat goddelijke drankje en zijn er momenten waarop het niet goed is om koffie te drinken. Er wordt al jaren veel onderzoek naar gedaan, met hele verschillende resultaten. Er schijnen antioxidanten in te zitten, maar is het dan niet beter om een handvol blauwe bessen te eten? Toch zijn een paar resultaten wel constant, en die willen we je niet onthouden:

 • Je kunt er dik van worden, om 2 redenen:
  – Cafeïne zorgt voor een verstoring van je hormoonsysteem, vooral als je het op een lege maag drinkt. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel te snel en kun je vaker trek hebben, snel moe worden of last hebben van stemmingswisselingen. Daarnaast werkt je stofwisseling trager en je put je energiereserves uit.
  – Een koffie lijkt soms meer op een maaltijd met melk, zoetmakers en toegevoegde smaakjes. Als je dat als uitzondering ziet, geen probleem. Maar meerdere keren op een dag? Dat is echt teveel.
 • Veel mensen slapen slechter door koffie.
  Koffie remt de aanmaak van melatonine (het ‘slaaphormoon’) en cafeïne werkt de hersenactiviteit op, waardoor we doodmoe opstaan na een slapeloze nacht.
 • Koffie kan tot stress leiden. Cafeïne is een stimulerende stof. Dit kan leiden tot nervositeit, hartkloppingen en angststoornissen bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
 • Koffie berooft de lever van energie. De taak van de lever is het afbreken van schadelijke stoffen. Dat kost antioxidanten en vitaminen. Als je je lever goed behandelt krijg je er energie, een goed gewicht en blijheid voor terug. Dat doen we niet altijd met onze manier van leven: bestrijdingsmiddelen en veel suiker in ons eten, hormonen in ons vlees, chemische cosmetica, luchtverontreiniging, stress, noem maar op.
 • Brandend maagzuur kan door koffie komen.
  Ken je het verhaal van het zuur-base effect? Koffie is heel erg zuur, wat kan leiden tot verteringsproblemen, darmen die niet helemaal in evenwicht zijn en dus brandend maagzuur.
 • Koffie is dehydraterend!
  Koffie heeft een vochtafdrijvend effect waarmee de vochtbalans in het lichaam kan worden verstoord. Ook worden er teveel mineralen meegenomen met het vocht, zoals calcium, magnesium en kalium.

Koffie is verslavend!
Dat komt door de cafeïne die erin zit.
Dus… wat is nou slim om te doen? Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert. In het algemeen is één kop koffie per dag, maximaal twee, prima, (let wel: een cappuccino bevat vaak twee espressoshots, dus dat zijn eigenlijk al twee koffies). Verder zit cafeïne ook in bijvoorbeeld zwarte thee, energiedranken en chocola. Probeer na 13.00 uur geen koffie meer te drinken, want dan stijgt de bloedbloedsuikerspiegel het meest. De opwekkende werking van koffie blijft zo’n zes uur duren. Echter, wanneer men koffie na koffie drinkt, kan het maar liefst vijftien uur duren voordat de cafeïne uitgewerkt is.

Mocht je willen minderen; er zijn mensen die afkickverschijnselen ervaren in de vorm van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn e.d. als ze stoppen met koffie en suiker. Dit duurt gemiddeld vier dagen tot twee weken, maar trekt weer weg. En hoe zit het dan met cafeïnevrije koffie? Dat wordt eigenlijk altijd gemaakt met behulp van chemicaliën die je met het drinken ervan binnen krijgt; geen goed alternatief dus! Kruidenthee is beter. En drink in de ochtend eerst een glas water en eet wat voordat je heel erg van je kopje koffie geniet!

Bronnen:

Meer lezen:
Altijd ziek in de winter? Niet met deze tips!

 

10 tips om meer te bewegen op de werkvloer

Beweging op de werkvloer is goed voor je, dat mag inmiddels duidelijk zijn. Zo meldt de Volkskrant dat het Nederlands bedrijfsleven ieder jaar miljarden verliest door blessures en ziekten. Dit had voorkomen kunnen worden als werkenden wat meer zouden bewegen op de werkplek. Ook de productiviteit van een werknemer zou door het stil zitten een stuk lager liggen. Maar hoe zorg je dat je meer beweegt als je de hele dag op kantoor zit? Volg deze tips!

 • Sta elk uur op om een paar minuten een rondje te lopen.
  Het is simpel en ligt voor de hand, maar het is ook zo makkelijk en effectief. Als extraatje kan je dan nog wat rekken en strekken en je bent weer helemaal wakker.
 • Vergader eens staand.
  Naast het feit dat je hierdoor meer beweegt, houd je de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt. Verder blijkt dat mensen meer geneigd zijn ideeën met elkaar te delen als ze staand overleggen.
 • Ga op een opgeblazen ballon zitten.
  Het klinkt misschien gek, maar je leert zo een actieve zithouding aan te nemen. Wiebelen op de ballon stimuleert de doorbloeding van je rugspieren, wat rugklachten kan voorkomen of verhelpen.
 • Loop rond als je belt.
  Zo werk je telefoontjes af terwijl je beweegt.
 • Loop naar collega’s om iets te vragen of te vertellen.
  Tegenwoordig gaat (bijna) alle communicatie via de mail, maar contact met collega’s blijkt ook gelukkiger te maken!
 • Gebruik een kleinere beker om uit te drinken.
  Vanzelfsprekend moet je dan meer lopen om je beker te vullen. Zorg ook dat je zelf drinken haalt en laat niet je collega’s voor je lopen.
 • Koop een beweegmeter.
  Zo kan je zien wat je op een dag aan calorieën verbrandt en hoeveel je precies loopt. Door hier bewust mee bezig te zijn, zal je ook meer bewegen.
 • Ga op een andere verdieping naar het toilet.
  Neem dan niet de lift, maar gebruik de trap. Dit is een simpele manier om extra te lopen.
 • Zet gewichtjes op je bureau.
  Pak de gewichten op als je bijvoorbeeld aan het bellen bent. Wil je geen gewichten op je bureau? Dit kan ook gemakkelijk met een flesje water!
 • Gebruik je pauze.
  Maak een wandeling tijdens je pauze of maak gebruik van een eventuele fitnessruimte op het werk. Zorg dat je in je pauze goed beweegt en je bent weer fit voor de rest van de dag!Bronnen:
 • www.volkskrant.nl
 • www.ibabs.eu
 • www.personeelsnet.nl
 • www.overduurzameinzetbaarheid.nl
 • www.rubriek.nl

Meer lezen:

Hoe blijf je positief en waarom?

Het lijkt wel in de aard van mensen te zitten: sommige mensen zijn altijd positief, anderen juist niet. Op de werkvloer is het al helemaal opvallend dat sommige collega’s altijd in een stralend humeur zijn, terwijl je anderen liever uit de weg gaat.

Wat ben jij zelf eigenlijk voor type? We kunnen het er wel over eens zijn dat het beter, leuker en gezonder is om positief te zijn. Maar hoe doe je dat dan, en hoe ga je met collega’s om die negatief gedrag vertonen? Deze vijf tips gaan je hiermee helpen.

 1. Je kunt bij elke situatie kiezen of je er positief of negatief op reageert.
  Echt waar, het is een keuze. Positief denken zorgt ervoor dat je meer energie hebt, meer initiatief neemt en gelukkiger bent. Dan is de keuze snel gemaakt toch? Negativiteit kost veel meer energie, het is uitputtend. Elvis Presley zei het al: ‘When things go wrong, don’t go with them.’ Hoe positiever jij reageert, hoe makkelijker de situatie wordt.
 2. Positieve mensen zoeken elkaar op, dat gaat vanzelf.
  Dan heb je dus een win-win situatie, want jij voelt je gelukkig en positief, en de mensen om je heen zijn dat ook. Mensen die van drama en ellende houden, vinden het niet fijn om tijd te spenderen met mensen die heel positief zijn. Zij trekken dan ook negatieve mensen aan. Deze quote van Jim Rohn benadrukt het belang ervan: ‘We are the average of the five people we spend the most time with’. Kies de mensen om je heen dus bewust.
 3. Have an attitude of gratitude!
  Dankbaarheid ‘verjaagt’ zelfmedelijden, jaloezie, bitterheid, spijt en negatieve gedachten. Denk dus goed na voordat je gaat opsommen waar je allemaal dankbaar voor bent, want het kan nog wel eens saai worden zonder al die emoties. 😉
  Aan de UC Davis is door professor Emmons een onderzoek gedaan. Meer dan 200 relatief tevreden studenten deden eraan mee. Diegenen die elke week gedurende drie weken een brief schreven waarin ze alles opnoemden waar ze dankbaar voor zijn (wat zo’n 15 minuten per brief duurde), voelden zich na die drie weken gelukkiger, meer tevreden, en minder depressief. Begin dus gelijk en noem 10 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Voel daarna meteen wat voor effect dat op je heeft.
 4. Neem negativiteit van anderen niet persoonlijk!
  Vooral vrouwen beginnen erg aan zichzelf te twijfelen als anderen in hun buurt negatief over of tegen ze zijn. Als iemand bot doet, probeer dan objectief naar de situatie te kijken. Heb jij iets fout gedaan of heb jij iets gedaan waardoor deze persoon zich niet happy zou kunnen voelen? Zo ja, kom er dan eerlijk voor uit en bied je excuses aan. Ligt het niet aan jou? Dan hoef jij je dus niet rot te voelen. Laat het bij die persoon. Je weet niet wat er thuis bij die bepaalde collega speelt, wat voor ochtend diegene heeft gehad. Pas ook je verwachtingspatroon aan.Een goed voorbeeld: je rijdt lekker in de auto naar je werk en iemand snijdt je af. Vaak is een reactie: ‘Hij zit me dwars, kijk eens wat die persoon mij aandoet.’ Maar die persoon weet helemaal niet wie er in die auto zit, hij weet niet dat jij het bent! Het is ons ego die dit roept. De wereld zit vol met mensen waar je over kunt klagen, dus waarom zou je eraan beginnen? Stop het klagen. Eerst zal het gek voelen en heb je misschien het gevoel dat er iets mist. Maar al snel zul jij je heel positief voelen! (Actie nemen kan natuurlijk wel, maar dat doe je dan vanuit een hele andere staat.)
 5. Soms ben je gewoon even niet positief, en dat is prima.
  Als je een keertje een beetje down bent en het lukt niet om positief te zijn, accepteer dat dan gewoon! Onderdruk het niet. Als jij jezelf accepteert met dat rothumeur, begin je er vaak zelfs om te lachen! Voel wat je voelt, wees eerlijk en praat erover indien nodig. Beslissingen nemen is niet handig op zo’n moment, dus wacht daar gewoon even mee tot je positieve zelf weer terug is.Heb jij nog goede tips hoe je de positiviteit erin houdt? Dan horen we dat graag hieronder.

En deze woorden moesten we natuurlijk even quoten:
‘Keep your thoughts positive because your thoughts become your words.
Keep your words positive because your words become your behaviours.
Keep your behaviours positive because your behaviours become your habits.
Keep your habits positive because your habits become your values.
Keep your values positive because your values become your destiny.’
– Gandhi

Hoe combineer je een drukke baan met het ouderschap?

Je kinderen zijn het aller belangrijkste, maar je wilt ook carrière maken, of het in elk geval goed doen op je werk. Hierin een balans vinden is niet makkelijk.

Ondergetekende is maar eens in gesprek gegaan met collega’s Nelleke en Sinja, die mét succes, een drukke baan combineren met kinderen. Een rondje langs wat succesvolle vrienden (ja, succesvol als ouders én als carrière-makers) en het is duidelijk: het is mogelijk.
Een rode draad is toch echt: zorg eerst voor jezelf (denk aan de instructies in het vliegtuig: doe het masker eerst zelf op, daarna pas die van je kind) en: plannen (en dan niet te teleurgesteld zijn als het toch anders loopt).

Ze hebben deze concrete tips voor jullie, maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer supertips; deel de tips hieronder dus vooral met je collega’s en met ons!

 1. Bereid ’s avonds dingen voor, zoals brood smeren, kleren klaarleggen, schooltasjes klaarmaken etc.
 2. Maak een weekmenu en doe de boodschappen in één keer, dat scheelt de rest van de week veel tijd. Maak bijvoorbeeld ook pasta-sauzen die je in twee porties kunt verdelen, zodat je een andere dag zo klaar bent.
 3. Zorg goed voor jezelf: goed eten, op tijd naar bed, sporten.
  Ook als je ziek bent (geweest), moet je extra de tijd nemen om aan te sterken (hoewel dit erg lastig, omdat je je snel schuldig voelt als je niet op je werk verschijnt).
 4. Maak klusjes leuk. Alles wat je met aandacht doet, is leuk om te doen.
  De was opvouwen wordt dan een therapeutisch momentje (maar je kunt natuurlijk ook je favoriete serie kijken terwijl je dat soort klusjes doet…).
 5. Stel je eigen eisen een beetje bij als het gaat om het huishouden.
  Denk gewoon: ‘Een beetje vuil is goed voor de weerstand.’ Je kunt het huishouden ook uitbesteden als de financiën dat toelaten. Dat brengt ons bij het volgende punt:
 6. Durf hulp van anderen te vragen en te aanvaarden. Je hoeft niet alles alleen te doen.
 7. Wees open en transparant:
  betrek je collega’s en leidinggevende bij je onzekerheid over het organiseren van combinatie werk en kind. Alleen op die manier kun je op begrip van je collega’s rekenen.
 8. Maak van je papa-/mamadag ook echt een dag voor jou en je kind.
  Dit geeft heel veel rust en plezier.
 9. Reis je met de trein, gebruik die tijd dan even voor jezelf.
  Lees een boek of ga muziek luisteren, rustmomenten moet je namelijk echt pakken als het kan!
 10. Neem af en toe een dag vrij voor jezelf. Voel je niet schuldig dat je je kind dan naar de crèche brengt. 9. Besteed deze dag echt aan jezelf, vraag jezelf af: waar heb je op dat moment echt behoefte aan?
 11. Denk goed na over de verschillende verlofmogelijkheden en praat hierover met je partner. Er is vaak in overleg met je leidinggevende best veel mogelijk. Ook zijn er gewoon wettelijke regelingen die de combinatie werken en kinderen vergemakkelijken. Laat je informeren!
 12. Verval niet in de slachtoffer-rol.
  De ‘Ik kan dit!’ houding zorgt ervoor dat dat ook werkelijk het geval is.
 13. Netwerken met andere ouders kan zeeën van tijd schelen; er staan er genoeg op het schoolplein. Maak een carpool schema, pas op elkaars kinderen, help elkaar!
 14. Tot slot: laat je gewoon niet gek maken.
  Blijf bij je zelf, haal met regelmaat even diep adem, zodat je je lichaam het signaal geeft: niks aan de hand!

Tips voor als je ’s nachts moet werken

Werk je regelmatig in de nacht omdat je nachtdienst hebt, of omdat je in een ploegendienst zit?

Naast dat je slaap- en dagritme steeds wisselt maakt werken in de nacht ook dat je extra alert op je gezondheid moet zijn. Hoe blijf je fit als je regelmatig ’s nachts werkt? Lees onze tips.

 1. Voor de nachtdienst
  Maak de dag voor je met nachtdienst start niet te vermoeiend en doe een dutje in de namiddag.
  De beste manier om ’s nachts fit te zijn is overdag goed te slapen. Zorg ook voor voldoende beweging tijdens je vrije tijd.
 2. Tijdens de nachtdienst
  Wanneer het werk en onderlinge afspraken het toelaten, kan je op momenten dat je je erg slaperig voelt een kort dutje doen. Slaap hierbij niet langer dan 20-25 minuten. Hiermee voorkom je dat je in diepe slaap terecht komt. Als je namelijk uit diepe slaap wakker wordt, kan je nog uren daarna ‘groggy’ zijn.
 3. Voeding tijdens de nachtdienst
  Sommige voedingsmiddelen kunnen je helpen om te voorkomen dat je last krijgt van je maag en darmen of ze voorkomen dat de vermoeidheid extra toeslaat.Eet licht en gezond en zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip. Neem rustig de tijd om te eten. Vermijd suiker: dat geeft je eerst extra energie maar later zak je weg in een dip en word je slaperig. Stop dus met snoepen en snacken! De grote hoeveelheid suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel
  als een jojo op en neer gaat, met uiteindelijk grotere vermoeidheid tot gevolg.Eet vooral niet teveel, je spijsverteringsstelsel staat op een laag pitje en grote hoeveelheden voedsel kunnen je maag en darmen teveel belasten wat klachten en vermoeidheid in de hand kan werken. Ook vet eten is niet verstandig: je bent ’s nachts nauwelijks in staat om vet te verteren
  en dus om te zetten in energie. Het kost alleen maar energie.
 4. Slapen na de nachtdienst
  Er bestaat een aantal natuurlijke middelen die je kunnen helpen bij het in slaap komen. De beker warme melk met honing uit grootmoeders tijd werkt, net als kruidenthee (zonder cafeïne).Probeer vlak voor het slapen gaan niets of een klein, licht verteerbaar hapje te eten. Zeker geen uitgebreide maaltijden meer die zwaar op de maag liggen. Een volle maag verstoort je slaap!Het is goed om vast te houden aan een bepaalde ‘naar bed gaan’ routine, ongeacht welke dienst, of je nu ’s nachts of overdag slaapt. Door vaste tijdstippen aan te houden in de dingen die je doet voordat je naar bed gaat raakt je lichaam gewend aan deze regelmaat. Hierdoor kom je letterlijk tot rust, wat je kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer te slapen.Werk jij in de nachtdienst en heb je nog andere tips? Laat ze achter in het reactieformulier!
  Bronnen
 • “Goedenacht”, uitgave van StaZ, Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen
 • ‘Voedings-, slaapadviezen en reglementering omtrent nachtarbeid’, NVKVV
 • ChronoMed

Stressvrij op vakantie!

Je kijkt er het hele jaar naar uit en nu is het zover: de zomervakantie staat voor de deur! Maar er moeten nog zo veel klussen afgewerkt worden… Daarom 9 tips om met een stressvrij gevoel je vakantie te beginnen.

 1. Maak een goede planning.
  Ga na welke lopende projecten je voor je vakantie nog moet afronden. Maak een lijst en stel prioriteiten: wat kun je van je lijst schrappen, wat moet je zeker nog doen, en wat kun je na de vakantie (verder) afwerken.
 2. Maak je inbox leeg.
  Probeer zo veel mogelijk je mail weg te werken en te ordenen. Zo kun je met een gerust gevoel aan je vakantie beginnen.
 3. ‘Unsubscribe’ van niet-relevante nieuwsbrieven.
  Ga door je inbox en kijk waar je op geabonneerd bent. Voel je je geïnspireerd, geholpen, blijer, georganiseerder na het lezen van de een nieuwbrief? Dan mag ‘ie blijven. Anders: gewoon afmelden! Er zitten maar 24 uur in een dag.
 4. Ruim je werkkamer op.
  Gooi vooral veel weg, heerlijk om te doen. Als je ergens 3-6 maanden niet naar hebt gekeken en het hoeft niet gearchiveerd te worden; weg ermee!
 5. Zorg dat je desktop geordend is.
  Neem daarbij gelijk alle mappen van je werkcomputer even mee. Wetende dat je na je vakantie met een schone lei begint, kun je een stuk beter ontspannen.
 6. Doe iets leuks met je collega’s.
  Organiseer een lunch of een borrel met collega’s. Zo kun je elkaar een fijne vakantie wensen en het zorgt bovendien voor teamspirit, zodat je met een goed gevoel weg kan gaan.
 7. Laat je niet gek maken.
  Iedereen wil vlak voor de vakantie van alles van je. Doe alleen de taken die voor jou waardevol zijn en delegeer de rest of plan het na je vakantie. Kortom: kies er voor om geen stress te krijgen.
 8. Zet je afwezigheidsassistent eerder aan.
  Het is natuurlijk een open deur om je afwezigheidsassistent op je werk aan te zetten als je een tijdje afwezig bent. Zet ‘m al een dag eerder aan voordat je vakantie ingaat. Dat geeft je de laatste werkdag alle ruimte om klussen helemaal af te ronden. En zet de melding pas uit op je tweede werkdag na je vakantie. Kun je op de eerste werkdag rustig je mail wegwerken.
 9. Laat je werk even los.
  Denk niet te veel aan je werk, geniet van je welverdiende vakantie. En laat je werkmail met rust! Heb je nog meer bruikbare tips of adviezen om stressvrij op vakantie te gaan? Laat het ons en je collega’s hieronder weten.

Fit op je werk

Er wordt veel van ons gevraagd op het werk. De werkdruk is hoog, je stemt voortdurend het werk af met je collega’s en je hebt veel aandacht voor de klant en/of patiënt. Dat kan alleen maar als je fit op je werk bent.

Ben je snel moe en zit je bij wijze van spreken te knikkebollen achter je computer op het werk? En heb je in de ochtend al vaak last van een dip? Helpen die paar koppen koffie je ook niet fris en fit te blijven? Lees dan de volgende tips.

 1. Beweeg.
  Zorg dat je voldoende beweging krijgt. Als je de hele dag achter je computer blijft zitten, kun je zeker een energiedip verwachten. Neem de trap, loop naar je collega in plaats van een mailtje te sturen en doe ook regelmatig stretchoefeningen.
 2. Geen ‘zware’ lunch.
  Neem een lichte lunch. Na een zware maaltijd, heeft het lichaam energie nodig om je lunch te kunnen verteren. Neem een salade, fruit of een paar gezonde boterhammen en geen kroketten of tosti’s.
 3. Neem een gezond tussendoortje.
  Een daling in je bloedsuikerspiegel is ook vaak de oorzaak van een energiedip. Een futloos gevoel is het gevolg. Door een tussendoortje te nemen kun je dat voorkomen. En dan bedoelen we geen chocoladereep of een koek, want suiker veroorzaakt gelijk weer en dip. Neem wat noten, (gedroogd) fruit of rauwkost. Een klein stukje pure chocolade kan wel!
 4. Ga in je pauze naar buiten.
  Maak een lekkere wandeling na de lunch en ga even naar buiten. Niet alleen zal je opknappen van de frisse lucht, ook de beweging zal je goed doen. Uit onderzoek is gebleken dat een wandeling van tien minuten je energieniveau twee uur langer verhoogt doordat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren gepompt wordt.
 5. Ga even iets anders doen.
  Zit je al een paar uur hetzelfde te doen? Maak even een praatje met een collega. Of heb je een klusje liggen waarvoor je even niet naar je computerscherm hoeft te staren? Ga dat even doen. Door de hele dag naar je scherm te staren, kun je last krijgen van je ogen.
 6. Drink water.
  Koffie lijkt de ideale oppepper en veel mensen kunnen ’s morgens dan ook niet zonder hun ‘bakkie leut’. Om je lichaam van voldoende vocht te voorzien, is water drinken echter het beste. Niet alleen daalt je energieniveau bij een vochttekort, het bepaalt ook je stemming en het vermogen om helder na te denken. Aanbevolen wordt om per dag ongeveer 1,5 liter water te drinken.
 7. Sport dagelijks 10 minuten.
  Je moet dagelijks een half uur flink bewegen, zo luidt de regel. Maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat dagelijks tien minuten sporten ook goed werkt. Met intervaltraining wissel je korte, intensieve inspanningen van telkens één minuut af met korte periodes van rustig bewegen. Dat kun je bij elke vorm van sport toepassen. Wissel af en doe wat je leuk vindt!
 8. Aan de wandel!
  Houd je niet van sporten? Geen nood, ga dan wandelen. Is supergezond. Of je nu wilt gaan wandelen om jezelf fit te houden, of om overgewicht tegen te gaan, wandelen biedt hierin uitkomst. Met een half uur wandelen verbrand je al snel meer dan 150 calorieën. Bovendien is wandelen laagdrempelig. Je pakt je schoenen, je kiest een mooie locatie uit bij jou in de buurt of elders in Nederland en gaat aan de wandel!
 9. Pak stress aan.
  Chronische stress is op veel manieren slecht voor je lichaam en je wordt er onnodig moe van. Een meer ontspannen gevoel krijg je door de stress op meerdere fronten aan te pakken: met bijvoorbeeld yoga, voldoende slaap, gezond eten en minder jakkeren kom je al een heel eind.

Bronnen:

Altijd ziek in de winter? Niet met deze 7 supertips!

Rond deze tijd van het jaar hoor je overal gehoest en geproest. Juist werknemers in de publieke sector komen vaak met anderen in contact; een virus heb je dus zo te pakken.

Waar kun je op kunt letten om je immuunsysteem een handje te helpen.

 1. Probeer stress te voorkomen
  hoe meer stress, hoe vatbaarder je bent voor ziekte. We gaven eerder deze tips om de rust te bewaren op je werk.
 2. Eet gevarieerd, met de nadruk op groente en fruit
  kies voor recepten boordenvol groenten, maak groene smoothies, groentesoep, en neem als tussendoortje altijd fruit mee. Vul dit aan met volkoren producten, vette vis, noten, zaden, eieren, peulvruchten, veel kruiden en specerijen en eventueel wat biologisch vlees. Eet vooral gevarieerd, en kies voor onbewerkte, niet geraffineerde producten. Een paar tips: knoflook (werkt als natuurlijke antibiotica) gember, donkere bladgroenten en: sla geen maaltijd over.
 3. Verminder de inname van slijmvormende voedingsmiddelen
  zoals zuivel en geraffineerde (bewerkte) voedingsmiddelen zoals suiker, witte bloem, snoep, alcohol. (Hoewel een gezellig glaasje wijn in het weekend wel heel ontspannend kan werken. Maar ‘met mate’ is hier een goede leidraad.) We gaven eerder tips over hoe je je werklunch kunt verbeteren.
 4. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt
  dit kan in de vorm van water of kruidenthee, zo’n 1,5 liter per dag.
 5. Zorg dat je voldoende slaapt
  het verschilt natuurlijk per persoon, maar een globaal gemiddelde is acht uur per nacht. Dit is uiteraard makkelijker te realiseren voor mensen die geen nachtdiensten werken of jonge kinderen hebben 😉
 6. Beweging
  heel belangrijk is om te kiezen wat je leuk vindt, anders houdt je het niet vol! Dagelijks een half uurtje bewegen is minimaal, traplopen en naar je werk fietsen tellen ook mee.
 7. Supplementen
  er zijn voor- en tegenstanders in de wereld van supplementen, laat je dus door je arts informeren en luister naar je lichaam. Het zou kunnen dat je enorme baat hebt bij bijvoorbeeld probiotica (dit zorgt voor een goede darmflora, wat weer enorm helpt voor een sterk immuunsysteem), extra vitaminen (bijvoorbeeld D, C) & mineralen, of echinacea.

Belangrijk:
als je wel ziek bent, onderdruk het niet; onderga het gewoon. Als je echt griep hebt, kun je niet werken! Je hebt het recht om je ziek te melden, maak hier gebruik van en ziek het uit. Zo voorkom je dat een griepje overgaat tot bijvoorbeeld een longontsteking, en dat je collega’s aansteekt. Dan is je baas nog verder van huis! Wil je wat meer weten over je rechten en plichten, bekijk onze veelgestelde vragen over ziekte.

Bronnen:

Hoe voorkom je Blue Monday?

Blue Monday, oftewel ‘deprimaandag’ is de meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar valt Blue Monday op maandag 20 januari, volgende week dus. Hoe kun je voorkomen dat je je laat meeslepen en dat maandag jouw meest depressieve dag van het jaar wordt?

De bedenker van Blue Monday is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit blijkt dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De goede voornemens zijn mislukt, de vakantie lijkt nog erg ver weg en er is geldgebrek door de dure decembermaand. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste werkdag van de week. Wat kan je doen om te voorkomen dat je a.s. maandag depressief wordt/bent?

 1. Zorg dat je maandag uitgerust bent, ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaap krijgt. Probeer dit weekend in je week-ritme te blijven, ga niet ineens de hele nacht films kijken of te veel alcohol te drinken.
 2. Bereid je voor de avond van te voren; organiseer je lunch, je werktas, je kleding. Het voelt wellicht een beetje melancholisch, om op zondag avond al met maandag ochtend bezig te zijn, maar het werkt echt!
 3. Doe wat ochtendgymnastiek, zodat je lekker in je vel zit. Op youtube heb je talloze mogelijkheden, yoga, stretching of een heftigere workout. Of voel gewoon wat nodig is!
 4. Zorg voor voldoende licht. Als je in donker naar je werk gaat en het al donker is als je weer naar huis gaat, ga dan ergens op de dag naar buiten voor wat zonlicht. Daar knap je van op!
 5. Probeer op je werk iets leuks met collega’s te doen, die hebben vast ook last van deprimaandag. Neem bijvoorbeeld wat lekkers mee voor bij de koffie (en ga daarna écht aan de slag met afvallen) of spreek af met elkaar te lunchen.
 6. Zet tijdens je werk je favoriete muziek op en zing uit volle borst mee.
 7. Realiseer je dat de somberste maandag van het jaar vanzelf voorbij gaat!
 8. Vind je Blue Monday maar onzin en laat je je niet meeslepen? Wees dan een steun voor je collega’s die het maandag even niet meer zien zitten.

Hoe ga je met opgeruimd gevoel kerst in?

Nog even en dan is het kerst! Elk jaar weer een gezellige tijd met lekker eten, familiebezoek en ontspanning. Maar hoe ga je opgeruimd en met een lekker gevoel de feestdagen in. Met de volgende 10 tips moet dat zeker lukken.

 1. Maak een goede planning.
  Ga na welke lopende projecten je voor de feestdagen nog moet afronden. Maak een lijst en stel prioriteiten: wat kun je van je lijst schrappen, wat moet je zeker nog doen, en wat kun je na de feestdagen (verder) afwerken. De Eisenhower matrix kan je enorm helpen.
 2. Maak je inbox leeg.
  Probeer zo veel mogelijk je mail weg te werken en te ordenen. Zo kun je met een gerust gevoel de kerst beginnen.
 3. ‘Unsubscribe’ van niet-relevante nieuwsbrieven.
  Ga door je inbox en kijk waar je op geabonneerd bent. Voel je je geïnspireerd, geholpen, blijer, georganiseerder na het lezen van de een nieuwbrief? Dan mag ‘ie blijven. Anders: gewoon afmelden! Er zitten maar 24 uur in een dag…
 4. Ruim je werkkamer op.
  Gooi vooral veel weg, heerlijk om te doen. Als je ergens 3-6 maanden niet naar hebt gekeken en het hoeft niet gearchiveerd to worden; weg ermee! Daarna pas aan tip nummer 6 beginnen…
 5. Zorg dat je desktop geordend is.
  Neem trouwens gelijk alle mappen van je werkcomputer even mee. Wetende dat je 2016 met een schone lei begint, kun je een stuk beter ontspannen.
 6. Maak je kamer gezellig.
  Je komt alvast in de kerststemming door je werkruimte leuk in te richten. Met wat kerstversiering kom je al snel in de sferen van de feestdagen. Is ontspannend!
 7. Doe iets leuks met je collega’s.
  Veel bedrijven organiseren zelf het nodige, maar je kunt natuurlijk ook zelf het initiatief nemen. Organiseer bijvoorbeeld een kerstontbijt met collega’s. Geeft een aparte sfeer en zorgt bovendien voor teamspirit.
 8. Laat je niet gek maken.
  Iedereen wil in de laatste week richting kerst van alles van je. Doe alleen de taken die voor jou waardevol zijn en delegeer de rest of plan het in voor 2016. Kortom: kies er voor om geen stress te krijgen.
 9. Zet je afwezigheidsassistent eerder aan.
  Het is natuurlijk een open deur om je afwezigheidsassistent op je werk aan te zetten als je aantal vrije dagen hebt. Zet ‘m al een dag eerder aan voordat je vrij bent. Dat geeft je de laatste werkdag alle ruimte om klussen helemaal af te ronden. En zet de melding pas uit op je tweede werkdag na de feestdagen. Kun je op de eerste werkdag rustig je mail wegwerken.
 10. Laat je werk even los.
  Houd het opgeruimde gevoel tijdens de feestdagen vast! Denk niet te veel aan je werk en doe leuke dingen met je partner of gezin. En laat je werkmail met rust!Prettige feestdagen allemaal!Heb je nog meer bruikbare tips of adviezen om opgeruimd de feestdagen in te gaan? Laat het ons en je collega’s hieronder weten.

Bronnen:

9 tips om energiek wakker te worden

Na het toepassen van deze tips kun jij zonder moeite opstaan. Probeer het maar!

Blijf jij als de wekker gaat nog een half uur ’snoozen’ voordat je jezelf naar het nespresso apparaat sleept? En word je pas wakker onder de douche, waarna je je alweer moet haasten naar kantoor? Ben je een vroege vogel of een nachtuil? Beide hebben voor- en nadelen. Een vroege vogel is stabieler, gelukkiger, heeft een betere focus en is meer gewetensvol. Nachtuilen zijn intelligenter, creatiever, hebben meer humor en zijn meer ’outgoing’. Onze samenleving is voor een groot deel gericht op de vroege vogels, in Nederland gebeurt er tussen 8.00 en 17.00 uur het meest.

Wil je het ook proberen? Dat kan. Je ritme is afhankelijk van je ’chronytype’, wat bepaalt op welk tijdstip je lichamelijke functies actief zijn, veranderen of een bepaald niveau bereiken. Dit varieert twee uur eerder tot twee uur later dan het gemiddelde. Tot op zekere hoogte kun je hierin verandering brengen. Met deze eenvoudige tips (die je wel een tijdje moet volhouden voordat het een gewoonte wordt), kun je je interne klok aanpassen:

 1. Sta elke dag op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Dat gaat het makkelijkst na 8 uur slaap, maar om te beginnen hoef je jezelf niet ook nog eens ’s avonds iets op te leggen. Je wordt vanzelf moe, en dan wordt het tijdstip dat je gaat slapen heus wel vervroegd.
 2. Als de wekker gaat, los dan een sommetje op, in plaats van dat je op de snooze-knop drukt. Apps als ‘Math Alarm’ vragen je een wiskundig probleempje op te lossen voordat je het alarm uit kunt zetten; je hersenen zijn gelijk wakker!
 3. Licht is belangrijk bij het proces van wakker worden. Het vertelt de hersenen dat de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) mag afnemen en meer cortisol (een energiehormoon) moet worden gemaakt. Een ’wake-up-light’ kan dus echt een uitkomst zijn. Doordat het net lijkt alsof de zon opkomt, worden je slaap- en energiehormonen zo beïnvloedt dat je vol energie wakker wordt.
 4. Drink meteen een glas lauw water met wat citoensap erin. Dit is een kado voor je spijsverteringsstelsel, maar ook voor je immuunsysteem. Je voelt je gelijk een stuk wakkerder en frisser.
 5. Ga gelijk bewegen. Ochtendgymnastiek, een ochtendwandeling, yoga oefeningen, doe wat je leuk vindt. De moeheid van de nacht maakt plaats voor de energie die ’s ochtends sowieso in je lichaam zit. Het verlaagt tevens je bloeddruk en vermindert stress. Een minimeditatie daarna maakt het ultiem, maar dat is weer een ander onderwerp.
 6. Beloon jezelf met iets wat je fijn vind. Of het nou een kopje koffie is, je lievelingsthee, het lezen van een inspirerend boek of de krant, doe iets waarvoor jij je bed uit komt.
 7. Eet iets eiwitrijks. Ga voor een eitje, notenpasta op je brood, zaadjes, kwark, Greek yoghurt, havermout, quinoa, om maar een paar te noemen. Eiwit zorgt ervoor dat je wakker wordt, terwijl koolhydraten je juist slaperig maken.
 8. Doe overdag geen dutje. De eerste dagen zul je daaraan wellicht behoefte hebben, maar doe het niet. Stel het uit totdat je ’s avonds naar bed gaat, zodat je niet uit balans raakt.
 9. Hou vol! Het wordt makkelijker, maar dan moet je je wel aan je nieuwe schema houden voor een paar weken, ook in het weekend.

Bronnen:

Alternatieven voor een gezonde lunch

Snel een broodje eten achter je computer? Niet doen! Lees onze tips voor een gezonde lunch.

Neem jij elke dag een lunchpauze? Het blijkt dat steeds minder mensen de tijd nemen voor een evenwichtige lunch ’s middags. Terwijl een lunchpauze belangrijk is! Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de productiviteit. Even je zinnen verzetten tijdens het middaguur is goed om je op te laden voor de rest van de dag. En als je samen met collega’s luncht, óók voor de onderlinge contacten.

Tips

 1. Eet altijd iets tijdens je lunch.
  Een maaltijd overslaan is sowieso ongezond. Bovendien kun je in de namiddag niet goed presteren met een lege maag.
 2. Eet iets dat je voldoende energie geeft, bijvoorbeeld fruit of een salade met groente.
  Een salade thuis maken (of restjes van de avond ervoor aangevuld met groene bladgroenten of een broodje) en meenemen in een bakje is gezonder dan een voorverpakte salade of maaltijd. Zorg ervoor dat je er iets eiwitrijks, zoals (geiten)kaas, ei, bonen/erwten, vis of mager vlees bij eet, dat houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.
 3. Het is verleidelijk om achter je bureau te blijven zitten, maar doe het niet! Het is niet gezond.
  Niet alleen ontspan je je dan niet of minder, je eet ook sneller en met minder aandacht. Dit is niet goed voor de spijsvertering. Ga naar de kantine, ga even naar buiten of ga met collega’s ergens apart zitten. Gezelliger én gezonder.
 4. Tijdens een ontspannen lunchpauze ontstaan de beste ideeën.
  Luister waar je collega’s mee bezig zijn en vertel over waar jij mee bezig bent. Zo ontstaan er weer nieuwe ideeën.
 5. Spreek een vaste dag in de week af voor een ‘teamlunch’, al dan niet buiten kantoor.
  Maak het gezellig zodat collega’s gaan uitkijken naar de gezamenlijke lunch.

Tip voor een recept

Probeer ook eens wat anders mee naar je werk te nemen dan het bekende broodje kaas. Er zijn heel veel gezonde lunchideëen. Bijvoorbeeld:

Salade met tonijn:
Meng veldsla met stukjes komkommer, wat wortelrasp en rode uienringen en doe deze in een bewaarbakje. Maak in een apart bakje een dressing van olijfolie, balsamico azijn, wat gemalen peper en zeezout. Neem de twee bakjes en een blikje tonijn mee naar je werk en meng het daar door elkaar. Eet smakelijk!

Wil je nog extra tips met lunch recepten, klik dan hier.

Bronnen:

 • Stepstone
 • Miss Natural Lifestyle

Vakantiegevoel!

8 supertips om het vakantiegevoel vast te houden.

Iedereen weet hoe fijn het is als je eindelijk ontspannen bent op vakantie. De meeste mensen zijn in die relaxte ‘state of mind’ simpelweg gelukkig. Hoe houdt je dat gevoel vast ná je vakantie?

Het gaat erom dat je je hoofd rustig houdt. Verzandt niet in enorme to-do lijsten die opgedreund worden in je hoofd: ‘Ik moet dit nu echt doen. Oh, dat trouwens ook, en dat, en dat….’.

Op vakantie lukt het iedereen wel om die stem in je hoofd, die alles nú geregeld wil hebben, te dempen. Hoe doe je dat in het dagelijks leven? Met de volgende 8 tips zal het in elk geval wat makkelijker gaan.

 1. Begin de dag ontspannen. Wat denk je wat beter is, je dag beginnen met een ontspannende douche, kopje thee, een yoga- of stretch-sessie, of een wandeling met de hond, óf je begint je dag met je werkmail vol berichten van mensen die dingen van je willen (ASAP!), en vervolgens krijg je de schrik van je leven als je op het nieuws leest wat er in de wereld allemaal weer is gebeurd. Dat kan allemaal best wachten en sta desnoods iets eerder op om de dag rustig te kunnen beginnen. Ok; als je een gezin hebt is het misschien iets lastiger om de dag zo zen te starten, maar stel je werkmail en het nieuws in elk geval even uit.
 2. Doe gewoon minder. Het is niet normaal hoeveel wij in een dag proppen in deze maatschappij. Vroeger was er nog de zondag waarop niemand iets deed, maar het merendeel van de Nederlandse beroepsbevolking gaat op zondag shoppen in drukke steden, op bezoek bij familie, sporten, noem maar op. Terwijl je lichaam niet gebouwd is om continu op adrenaline te leven. Lees ‘7 tips voor een ultieme werk-privé balans’ om je dagen wat beter in te delen.
 3. Zorg voor een opgeruimde werkplek. Dat zorgt ook voor een opgeruimd hoofd.
 4. Laat je niet leiden door je mobiele telefoon. Jij kiest wanneer je in staat bent om ‘m op te nemen, dat geldt trouwens ook voor je werkmail. Kies, als dat mogelijk is, meerdere vooraf geplande momenten op de dag wanneer je telefoontjes aanneemt en mailtjes leest en verstuurt. Zo behoud je de rest van de dag je focus.
 5. Neem na grote klussen pauzes en doe wat stretch oefeningen. Als je voelt dat je lichaam ergens stijf aanvoelt, doe er wat aan. Zo voorkom je ook RSI.
 6. Doe een cooling down na je werk; je lichaam moet na een stressvolle werkdag net zo erg bijkomen als wanneer je keihard hebt gesport. Lees ook Sport en stress, gaat dit eigenlijk wel samen?. Ga even wandelen, doe wat rustige yoga oefeningen of ga gewoon even op de bank liggen, ook al is het maar 10 minuten.
 7. Zorg dat je tijd vrij maakt voor ontspanning. Plan met regelmaat een paar uur in waarin je de boel de boel laat en iets leuks gaat doen, wat het ook is. Een film, winkelen, met een boek op de bank, het maakt niet uit als het je maar ontspant.
 8. Zorg voor voldoende nachtrust. Bouw je dag langzaam af, lees nog even wat, en streef naar 8 uur slaap per nacht.

Sport en stress

Sport en stress; gaat dat eigenlijk wel samen?

Dat sporten helpt om te ontstressen en om af te slanken, dat weet iedereen. Ook verbetert het de prestaties op het werk, hebben onderzoekers van de Universiteit van Bristol aangetoond. Maar is het eigenlijk wel gezond?

Niet als je een drukke baan hebt, gek genoeg. Ons lichaam is er niet voor gemaakt, om continu het uiterste ervan te vragen. Af en toe een uitspatting kan best, dat deed de oermens ook als er gevaar op de loer lag. Maar als je al stress hebt op je werk en je gaat daarna nog eens keihard te keer in de sportschool, dan put je lichaam simpelweg uit.

Stress

Voor je lichaam is stress in je hoofd (mentaal en emotioneel) hetzelfde als een zware sessie in de sportschool (fysiek). Dit gaat dus de hele dag door en hiermee raken de bijnieren, die meer dan vijftig hormonen produceren uitgeput, wat hormonale disbalans tot gevolg heeft. Dit uit zich in een breed scala van gezondheidsklachten, o.a. het moeilijk kunnen omgaan met stress, laag energieniveau (mentaal en fysiek), depressie, concentratieproblemen, een slecht werkend immuunsysteem (ben je vaak ziek), (lage) rugpijn en nog veel meer.

Dus na die 12-urige werkdag, als je lichaam smeekt om een rustmoment, luister daar dan naar. Dat bootcamp klasje lijkt misschien gezond, maar is het toch echt niet.

Herstellende yoga

Tuurlijk, als je er om staat te springen en het voelt helemaal goed, ga er dan gewoon voor. Voel je je moe, ben als je eerlijk bent tegen jezelf uitgeput, kies dan voor een herstellende yoga- of pilates-klas, maak een wandeling (liefst door de natuur) of ga een stukje rustig fietsen. Een half uur per dag is genoeg om je geest (en dan ook je lichaam) weer tot rust te brengen, zodat je de volgende dag weer optimaal in vorm bent op je werk.

Als je je daarnaast nog 2 keer in de week 30 minuten ècht uitslooft, is dat genoeg voor een optimale verbranding, een gezond hart en een goed werkende stofwisseling.

Je kunt voor krachttraining gaan van een half uur, afgewisseld met de ultieme sport voor mensen die het druk hebben: de ‘High Intensity Interval Training’ (HIIT). Je kiest hierbij voor een activiteit die je hartslag snel omhoog brengt, zoals printen, springen, opdrukken. Ga er helemaal voor, zo’n 20 seconden lang (de langste 20 seconden van je leven als het goed is). Dan neem je een pauze van 10 seconden, en begin je opnieuw. Doe dat 8 keer in totaal (ja, je bent dan maar 4 minuten bezig) en dat is je workout. Met een warming-up en cooling-down kun je in een kwartier klaar zijn. Bouw het wel langzaam op, want het is, zoals gezegd, stressvol voor je lichaam.

Bronnen:

Hoe blijf je positief en waarom?

Het lijkt wel in de aard van mensen te zitten: sommige mensen zijn altijd positief, anderen juist niet. Op de werkvloer is het al helemaal opvallend dat sommige collega’s altijd in een stralend humeur zijn, terwijl je anderen liever uit de weg gaat.

Wat ben jij zelf eigenlijk voor type? We kunnen het er wel over eens zijn dat het beter, leuker en gezonder is om positief te zijn. Maar hoe doe je dat dan, en hoe ga je met collega’s om die negatief gedrag vertonen? Deze vijf tips gaan je hiermee helpen.

 1. Je kunt bij elke situatie kiezen of je er positief of negatief op reageert.
  Echt waar, het is een keuze. Positief denken zorgt ervoor dat je meer energie hebt, meer initiatief neemt en gelukkiger bent. Dan is de keuze snel gemaakt toch? Negativiteit kost veel meer energie, het is uitputtend. Elvis Presley zei het al: ‘When things go wrong, don’t go with them.’ Hoe positiever jij reageert, hoe makkelijker de situatie wordt.
 2. Positieve mensen zoeken elkaar op, dat gaat vanzelf.
  Dan heb je dus een win-win situatie, want jij voelt je gelukkig en positief, en de mensen om je heen zijn dat ook. Mensen die van drama en ellende houden, vinden het niet fijn om tijd te spenderen met mensen die heel positief zijn. Zij trekken dan ook negatieve mensen aan. Deze quote van Jim Rohn benadrukt het belang ervan: ‘We are the average of the five people we spend the most time with’. Kies de mensen om je heen dus bewust.
 3. Have an attitude of gratitude!
  Dankbaarheid ‘verjaagt’ zelfmedelijden, jaloezie, bitterheid, spijt en negatieve gedachten. Denk dus goed na voordat je gaat opsommen waar je allemaal dankbaar voor bent, want het kan nog wel eens saai worden zonder al die emoties. 😉
  Aan de UC Davis is door professor Emmons een onderzoek gedaan. Meer dan 200 relatief tevreden studenten deden eraan mee. Diegenen die elke week gedurende drie weken een brief schreven waarin ze alles opnoemden waar ze dankbaar voor zijn (wat zo’n 15 minuten per brief duurde), voelden zich na die drie weken gelukkiger, meer tevreden, en minder depressief. Begin dus gelijk en noem 10 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Voel daarna meteen wat voor effect dat op je heeft.
 4. Neem negativiteit van anderen niet persoonlijk!
  Vooral vrouwen beginnen erg aan zichzelf te twijfelen als anderen in hun buurt negatief over of tegen ze zijn. Als iemand bot doet, probeer dan objectief naar de situatie te kijken. Heb jij iets fout gedaan of heb jij iets gedaan waardoor deze persoon zich niet happy zou kunnen voelen? Zo ja, kom er dan eerlijk voor uit en bied je excuses aan. Ligt het niet aan jou? Dan hoef jij je dus niet rot te voelen. Laat het bij die persoon. Je weet niet wat er thuis bij die bepaalde collega speelt, wat voor ochtend diegene heeft gehad. Pas ook je verwachtingspatroon aan.
  Een goed voorbeeld: je rijdt lekker in de auto naar je werk en iemand snijdt je af. Vaak is een reactie: ‘Hij zit me dwars, kijk eens wat die persoon mij aandoet.’ Maar die persoon weet helemaal niet wie  er in die auto zit, hij weet niet dat jij het bent! Het is ons ego die dit roept. De wereld zit vol met mensen waar je over kunt klagen, dus waarom zou je eraan beginnen? Stop het klagen. Eerst zal het gek voelen en heb je misschien het gevoel dat er iets mist. Maar al snel zul jij je heel positief voelen! (Actie nemen kan natuurlijk wel, maar dat doe je dan vanuit een hele andere staat.)
 5. Soms ben je gewoon even niet positief, en dat is prima.
  Als je een keertje een beetje down bent en het lukt niet om positief te zijn, accepteer dat dan gewoon! Onderdruk het niet. Als jij jezelf accepteert met dat rothumeur, begin je er vaak zelfs om te lachen! Voel wat je voelt, wees eerlijk en praat erover indien nodig. Beslissingen nemen is niet handig op zo’n moment, dus wacht daar gewoon even mee tot je positieve zelf weer terug is.

En deze woorden moesten we natuurlijk even quoten:
‘Keep your thoughts positive because your thoughts become your words.
Keep your words positive because your words become your behaviours.
Keep your behaviours positive because your behaviours become your habits.
Keep your habits positive because your habits become your values.
Keep your values positive because your values become your destiny.’
– Gandhi

Geen gram aankomen met kerst

12 tips: De vreugde van dit gezellige winterseizoen moet natuurlijk niet worden onderdrukt door een opgeblazen gevoel en gebrek aan energie. Als je deze tips ter harte neemt, voel je je relaxed en gezond tijdens de kerstdagen.

 1. Als je naar een feestje gaat, eet dan van te voren iets gezonds!
  Het liefst iets wat eiwitrijk is; dat houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Ga voor een gekookt ei, wat Griekse yoghurt met nootjes en zaden, een salade met een stukje vis… Dat scheelt een hoop snacken!
 2. Zorg dat je die 1,5 tot 2 liter water binnen krijgt.
  Je lichaam zal je dankbaar zijn. Gedurende deze dagen vergeten mensen vaak te drinken; dat is niet slim. Sowieso is het een goed idee om na elk alcoholisch drankje een glas water te drinken.
 3. ‘Nee’ zeggen tegen langskomende hapjes is oké.
  Eet niet alles, maar kies bewust wat je het allerlekkerst vindt. Kauw daar goed op, geniet van de smaak, textuur en geur. Gefrituurd eten is nooit een goed idee.
 4. Sla geen maaltijden over om ruimte te maken voor het grote diner ‘s avonds.
  Ontbijt is een hele belangrijke en probeer gedurende de dag zo veel mogelijk groente en fruit te eten. Of eet in elk geval de rest van de tijd wat je normaalgesproken eet…
 5. Eet écht onbewerkt voedsel.
  Hierdoor zit je buik ook écht vol, raakt je stofwisseling niet van slag en eet je niet te veel. Ook is het beter voor je humeur. Koop geen kant en klare taart, maar maak er eentje met echte ingrediënten. Heb je geen tijd, koop er dan een bij een natuurwinkel!
 6. Kook bewust gezondere recepten.
  Er zijn zoveel leuke kookboeken en blogs met gezonde en toch heerlijke recepten.
 7. Eet kleine porties, je kunt zelfs kleinere borden gebruiken.
  En als je het lekker vindt om alcohol te drinken, eet dan niet zo veel koolhydraten zoals brood en aardappelen. Eet bijvoorbeeld een stukje vlees of vis en schep zo veel mogelijk groenten en salade op. Eet niet totdat je propvol bent. Het duur wel 20 minuten voor onze hersenen een signaal krijgen dat we vol zijn.
 8. Als je zin hebt om even ‘all out’ te gaan, doe dat dan 1 of 2 avonden, in plaats van de hele periode.
  Dan kan je lichaam daar heus wel mee dealen…
 9. Begin deze dagen met een opgeruimd gevoel.
  We gaven je hier eerder al tips voor, lees ze hier.
 10. Neem wat tijd voor jezelf.
  Boek een massage, ga in een bad, doe een dutje, wat yoga of meditatie, een wandeling, waar je ook zin in hebt.
 11. Slaap genoeg!!
  Probeer het althans. Een kleine nap doet ook al wonderen….
 12. Blijf bewegen!
  Misschien heb je geen zin om naar de gym te gaan, maar kun je wel met de hele familie een wandeling maken. Dit kan bijvoorbeeld tussen het diner en het toetje in! Of juist in de ochtendzon; het licht is er maar even, daar moeten we van genieten!
 13. Het allerbelangrijkste en het grootste cadeau wat je aan jezelf, je vrienden en familie kunt geven: je aanwezigheid!
  Maar dan ook echt; de volle aandacht, echt begrip, je liefde. We checken onze telefoons volgens onderzoeken 150 keer per dag, dus elke 6 minuten. Als we in plaats daarvan bovenstaande toepassen, wordt het een geweldige kerst!

Tot slot willen we zeggen dat we veel respect hebben voor iedereen die werkt met kerst. In bepaalde publieke beroepen is daar niet aan te ontkomen en het is geweldig dat men op jullie kan rekenen.

Bronnen:

 • joyoushealth.ca
 • marieforleo.com
 • jessicasepel.com
{"single_open":"true","transition_speed":"300"}