3 november 2017

#YouToo? Wat kun je doen?

#MeToo gaat als een razende viraal en maakt daarmee pijnlijk duidelijk dat heel veel mensen te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie of erger. En masse deelt men haar, of zijn, verhaal. Veelal gesterkt door de wetenschap dat zij niet alleen staan. En dat blijkt uit de cijfers, 1 op de 10 werknemers heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op het werk. Maar de kans is groot dat deze cijfers in werkelijkheid nog hoger liggen.

Wat is seksuele intimidatie?

Onder seksuele intimidatie valt alles wat seksueel en/of intiem en ongewenst is. Globaal kun je seksuele intimidatie onderverdelen in drie categorieën:

  • Verbale intimidatie (afspraakjes proberen te maken, vervelende opmerkingen maken);
  • Non-verbale intimidatie (langdurig aanstaren, seksueel getinte afbeeldingen laten zien);
  • Fysiek contact (een arm om je schouder, iemand tegenhouden).

Wanneer het jou een ongemakkelijk gevoel geeft en ongewenst is, dan is het per saldo grensoverschrijdend en verwijtbaar gedrag. Die grens kan voor iedereen anders liggen, maar onthoud; de ontvanger bepaalt, dus twijfel nooit aan jezelf. Ook niet als een collega of leidinggevende “het niet zo bedoelde” of zegt dat je je “niet zo moet aanstellen”.

Wat kun je doen?

Krijg je te maken met seksuele intimidatie? Laat dan duidelijk weten dat je niet lastiggevallen wilt worden. Vind je dit moeilijk? Bespreek de situatie dan met een collega die je vertrouwt of met de vertrouwenspersoon op je werk. Je kunt ook terecht bij je huisarts of bij de afdeling Individuele Belangenbehartiging van CNV Connectief (030 751 1003). Je kunt hier veilig je verhaal kwijt en samen bekijken we wat jouw mogelijkheden zijn.

Bouw een dossier op

Als het gedrag vaker voorkomt, schrijf dan telkens wanneer je iets meemaakt op wat er precies is gebeurd en wanneer, bouw er een dossier van op. Probeer er ook achter te komen of er meer mensen zijn die last hebben van het gedrag van deze persoon: samen sta je sterker. Stoppen de ongewenste intimiteiten niet, dan kun je een klacht indienen bij je werkgever. Je werkgever is verplicht om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen. Als je bent aangerand of verkracht is aangifte doen bij de politie de juiste stap: dit zijn ernstige strafbare feiten.

Wat staat er in de wet?

In de Arbowet vind je seksuele intimidatie terug onder ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn verplicht een beleid te voeren dat erop gericht is die belasting te voorkomen of beperken. Ook moeten werkgevers voorlichting geven en communiceren over de maatregelen die zij tegen seksuele intimidatie nemen. Veel instellingen hebben daarom een gedragscode over ongewenste intimiteiten/seksuele intimidatie. Waarschijnlijk kun je die op intranet terugvinden. De meeste instellingen kennen ook het fenomeen vertrouwenspersoon. Met de vertrouwenspersoon kun je in gesprek zonder dat dat meteen tot een formele procedure leidt.

Gevolgen seksuele intimidatie

Ongewenste seksuele aandacht kan grote gevolgen hebben voor slachtoffers. Je voelt je onveilig en gaat niet meer met plezier naar je werk. De kans is groot dat je last krijgt van psychische en lichamelijke klachten, zoals slapeloosheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn, buikpijn en maagklachten. Werknemers die te maken krijgen met seksuele intimidatie melden zich vaker ziek. Soms leidt dit zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Ook is de kans op ongevallen groter.

Krijg je te maken met ongewenste intimiteiten op je werk, dan is het belangrijk dat je in actie komt. Als je langere tijd in een onveilige werksituatie zit, kun je last krijgen van chronische stress of zelfs een posttraumatische stressstoornis. Ook wanneer je ervaringen wegstopt of probeert te vergeten, kun je hier op langere termijn alsnog last van krijgen. Dus ook als jouw ervaringen al wat langer geleden zijn, kaart het alsnog aan.

Het is belangrijk dat je iets doet met wat er is gebeurd. Houd het niet voor jezelf. Niet jij, maar de dader moet zich schamen.