17 juni 2020

VO-leden willen na de zomer volledig open

foto: Marc Bolsius

Het zou goed zijn voor leerlingen en onderwijspersoneel als ook het voortgezet onderwijs na de zomer weer volledig open kan. Dat zeggen leden van CNV Onderwijs. Beter voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen, de kwaliteit van het onderwijs en de werkdruk van docenten.

CNV Onderwijs roept daarom in een brief aan de Tweede Kamer op om het RIVM te laten onderzoeken of de 1,5 meter afstand tussen leerlingen wel noodzakelijk is of dat afstand tussen minderjarige leerlingen en docenten volstaat. De veiligheid van het personeel moet daarbij uiteraard gewaarborgd worden, bijvoorbeeld door plexiglazen wandjes te plaatsen tussen leerlingen en docenten.

Leden geven aan dat de combinatie van fysiek en online onderwijs voor veel extra werkdruk zorgt en dat 1,5 meter afstand houden sowieso niet haalbaar is. Dit alles is niet goed voor de kwaliteit van onderwijs en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. In de gesprekken met leden, zei een docent: ‘Ik maak me zorgen over de brugklassers als ze in het nieuwe schooljaar niet bij elkaar mogen zitten. Hoe laten we hen wennen aan de middelbare school en hoe werken we aan groepsvorming?’