27 september 2011

Student beoordeelt docent en opleiding Fontys

Iedere docent en elke opleiding van Fontys Hogescholen moet van de studenten het rapportcijfer 7 of hoger krijgen. Studenten moeten tijdens hun eerste jaar tenminste 20 contacturen per week hebben en als de propedeuse eenmaal binnen is, moet 95 procent van de studenten de hogeschool met een diploma verlaten. Momenteel is dat 90 procent.

Dat staat in de door de hogeschool in het leven geroepen Fontys-kwaliteitsagenda. Deze is maandag naar buiten gebracht en moet voor 2015 zijn ingevoerd.

In de kwaliteitsagenda staat dat de hbo-instelling eist dat de propedeuse binnen een jaar moet worden behaald. Een woordvoerder van de hogescholen ontkent echter dat studenten de opleiding moeten verlaten als ze de benodigde studiepunten niet halen. Wat de consequenties zijn als een van de doelstellingen niet wordt gehaald, is volgens hem ook nog niet bekend. Maar hij benadrukt wel dat het college van bestuur afgerekend mag worden op de kwaliteitsagenda.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is erg te spreken over de kwaliteitsagenda, maar vindt wel dat de doelstellingen concreter moeten zijn en dat er daadwerkelijk consequenties komen als de doelstellingen niet worden gehaald. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) liet maandag weten erg te spreken te zijn over de plannen van Fontys.

Fontys telt in totaal 40.000 studenten. De meeste vestigingen van de hogeschool staan in Noord-Brabant. De 31 instituten verzorgen ongeveer 100 bacheloropleidingen.

(c) ANP 2011, alle rechten voorbehouden