13 juli 2017

Schoolleiders: geen begrip voor uitspraak klassenfoto

Schoolleiders hebben geen begrip voor ouders die een rechtszaak aanspanden vanwege het ontbreken van hun kinderen op een klassenfoto. Dat blijkt uit een flitspeiling van CNV Schoolleiders onder de achterban. ‘Van de zotte’, ‘Te gek voor woorden’, ‘Door de uitspraak is het einde zoek, ouders kunnen bij alles waar ze het niet mee eens zijn naar de rechter stappen’, aldus een paar respondenten.

87 procent van de schoolleiders merkt dat ouders steeds veeleisender en mondiger worden op hun school. Ruim tweederde van de directeuren vindt het lastig om hier mee om te gaan. ‘De onredelijkheid die ermee gepaard gaat, het dwingende eigenbelang’ en ‘We moeten meer respect voor elkaar hebben.’ Een respondent zegt: ‘Het maakt dat ik overweeg te stoppen.’

Vooral leraren (91%), schoolleiders (62%) en ook intern begeleiders (48%) hebben last van deze veeleisende houding. Een schoolleider zegt: ‘Ik vind het basaal dat ouders en school goed samenwerken. Daar hoort van weerskanten een kritische houding bij. Ik spreek op school af dat alle ouders bij mij mogen komen tieren, maar dat ze daarna weer netjes in gesprek met de leraar moeten gaan.’ 66 procent van de schoolleiders heeft al eens te maken gehad met ouders die dreigden met juridische stappen. Vaak ging dit over het VO-schooladvies of over de verwijzing naar het speciaal onderwijs. Velen geven aan het goed te vinden dat ouders opkomen voor de belangen van hun kinderen, zolang school en ouders maar met elkaar in gesprek blijven en het gezamenlijk belang, de leerling, voor ogen houden: ‘Ouders vragen veel tijd en aandacht en bemoeien zich met zaken waar ze geen verstand van hebben…dit zorgt voor veel onrust, al die tijd gaat niet naar onderwijs, onderwijsontwikkeling of gewoon zorg en aandacht voor de kinderen.’

De meeste dreigementen met juridische stappen werden uiteindelijk opgelost met een goed gesprek (38%). Sommige conflicten lopen nog steeds, in andere zaken werd de leerplichtambtenaar ingeschakeld en in een enkel geval kozen ouders er voor hun kind van school te halen.

De flitspeiling onder schoolleiders in het primair onderwijs is ingevuld door 134 deelnemers (ingevuld tussen woensdagavond 12 juli en 13 juli 15.00 uur).

Lees ook: Ouders wil is wet