27 mei 2011

Roep voor behoud conciërges op scholen

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) onderkent het belang van conciërges op scholen en moet de voorgestelde bezuinigingen op de beroepsgroep herzien. Dat stelde PvdA-Kamerlid Metin Çelik donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over veiligheid op scholen.

Volgens Çelik zijn conciërges van groot belang bij de veiligheid in en om scholen. ,,Ze zijn veelal de oren en ogen van de school die leerlingen door en door kennen", zei hij. ,,Het zijn onmisbare posten die in stand moeten worden gehouden. Niet alleen in het voortgezet, maar zeker ook in primair onderwijs. Met de bezuinigingen geeft de minister een verkeerd signaal."

Van Bijsterveldt gaat het budget voor conciërges structureel terugbrengen van 30 miljoen naar 19 miljoen euro per jaar. Volgens haar zal de voorgenomen bezuiniging van 11 miljoen euro op conciërges geen vat hebben op die beroepsgroep in het voortgezet onderwijs. Die worden namelijk betaald vanuit het budget van de instellingen zelf. In het basisonderwijs moeten de conciërges het door de korting het wel met veel minder geld moeten doen.

,,Een slechte zaak", aldus Çelik, die in zijn pleidooi onder meer kon rekenen op de steun van de SP. Het Kamerlid kent als voormalig politieagent de voordelen van een assertief beleid van conciërges op scholen. ,,Ik heb destijds regelmatig met conciërges te maken gehad", stelde hij. ,,Niet alleen bewaken zij de orde op scholen. Ook constateren ze vaak als eerste pestgedrag onder leerlingen. Daar mag je gewoonweg niet op bezuinigen."

Voor Çelik is het tevens niet aanvaardbaar dat er in de beroepsgroep mogelijk gedwongen ontslagen zullen vallen. ,,Gelet op zowel de veiligheid op scholen, maar ook op de onzekere situatie voor de conciërges zelf. De minister maakt het er met de voorgenomen bezuinigingen niet gemakkelijker op", aldus het Kamerlid.

(c) ANP 2011 alle rechten voorbehouden