26 juni 2020

Personeel Hoenderloo College hoeft toch niet met lege handen weg

foto: Maarten Sprangh

CNV Onderwijs en de andere bonden zijn er vandaag toch in geslaagd om een sociaal plan af te spreken voor het personeel van het Hoenderloo College. Zij dreigden door sluiting van de school op 1 augustus zonder financiële tegemoetkoming op straat komen te staan.

Vorige week nog uitten personeel, ouders, bonden en Tweede Kamerleden hun woede over de gang van zaken op een protestbijeenkomst in Hoenderloo. De sluiting van de school is nu met ten minste twee maanden uitgesteld en het personeel krijgt een vergoeding mee van maximaal 9 maanden salaris. Ook zijn afspraken gemaakt over de begeleiding van werk tot werk.

Acceptabele regeling

Aan het akkoord ging een buitengewoon moeizaam traject vooraf, waarin de emoties erg hoog opliepen. CNV Onderwijsbestuurder Arno van Zanten vindt het niet meer dan terecht dat het bestuur van het Hoenderloo College nu toch ruimte biedt : ‘We denken dat we hiermee een acceptabele regeling hebben afgesproken. Het personeel van het Hoenderloo College heeft zich met hart en ziel voor de leerlingen ingezet en heeft nu eindelijk een plan in handen. Méér zat er niet in.’

Kwetsbare kinderen

Het Hoenderloo College, onderdeel van de Pluryngroep, is een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor kwetsbare kinderen met een complexe problematiek. Juist met deze kinderen moet zorgvuldig worden omgegaan. In het sociaal plan is afgesproken dat de school ten minste open blijft tot 1 oktober dit jaar en eventueel langer als de laatste leerling nog niet vertrokken is. Dat betekent dat er ook voor de leerlingen meer tijd is om een passende nieuwe school te vinden.