27 juni 2019

Onderhandelingen cao primair onderwijs gestopt

foto: Wilbert van Woensel

Helaas zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao primair onderwijs gisteravond na zes maanden gestopt. De PO-Raad geeft niet thuis wat betreft loonsverhogingen  CNV Onderwijs kon samen met AOb, AVS en FvOv niet instemmen met het bod van de PO-Raad. Meer geld is nodig om al het personeel in het primair onderwijs, van onderwijsassistent en leraren tot schoolleiders, van een fatsoenlijk salaris te voorzien.

Loonkloof wordt groter

‘Er moet meer geld bij. Het is echt 5 voor 12. Of het geld vanuit de PO-Raad moet komen of uit Den Haag, dat maakt ons niet uit. Maar dit kan zo niet. De loonkloof wordt alleen maar groter tussen PO en VO! Daar kunnen wij niet mee aankomen bij onze achterban’, aldus CNV Onderwijsbestuurder Joyce Rosenthal. ‘Ook is het pijnlijk dat wij niet exact weten of er bij de PO-Raad geld op de plank ligt. Maar dat er meer geld uit Den Haag moet komen staat vast. Wij zullen onze achterban zo snel mogelijk over de situatie informeren.’

Toekomst

Een doorbraak is nodig. Het blijven opschorten van het probleem levert niemand iets op, maar terug naar de leden met dit bod is echt onmogelijk. Helemaal in deze tijd waarin het goed gaat met de economie. Ook richting samenleving is dit een slecht signaal. Daarvan zijn wij ons heel erg bewust. Wij hopen op beweging van de PO-Raad of van Den Haag. Enerzijds moet de kloof PO-VO op termijn worden gedicht en anderzijds moet er een hoger loon voor iedereen komen. Wat premier Rutte bepleit in bedrijven moet hij ook voor overheidssectoren waar maken. De oplopende personeelstekorten vragen om directe actie van de PO-Raad en het kabinet. Werken in het onderwijs wordt er zo niet aantrekkelijker op. Wij blijven actie voeren.

Bekijk onderstaande video voor meer informatie.