11 september 2020

Noodkreet onderwijs om voorrang bij coronatest

Hele basisschoolklassen zijn al naar huis gestuurd, omdat de leerkracht een loopneus of andere klachten heeft en thuis de uitslag van de coronatest moet afwachten. In het voortgezet onderwijs zitten docenten eveneens mogelijk besmet thuis in afwachting van een test.

Opgeteld bij het lerarentekort stapelen de personeelsproblemen zich op in het onderwijs. Op sommige scholen zijn online lessen hervat omdat leraren met verkoudheidsklachten thuiszitten, lang moeten wachten op een test en vervolgens ook op de uitslag.

Snel duidelijkheid

De roep om het onderwijspersoneel voorrang te geven bij de coronatest, vanwege de beperkte testcapaciteit, klinkt steeds luider. Een noodzaak waar CNV Onderwijs en de andere bonden en werkgevers al langer op hameren. Jan de Vries, voorzitter CNV Onderwijs: ‘We hebben hier deze week in overleggen met de ministers Van Engelshoven en Slob samen met de andere onderwijsorganisaties opnieuw met kracht voor gepleit. We hebben de signalen, ervaringen en frustraties van onze leden gedeeld. We hopen snel op duidelijkheid van het kabinet dat in overleg is met de GGD’s. Snelle testen en testuitslagen zijn nodig voor de continuïteit van het onderwijs.’