29 november 2017

Minister Slob: “Meer geld zit er niet in”

Genoeg gepraat: we gaan weer staken!

 

Minister Slob tijdens de meet-up met zo'n 500 leraren

Onderwijsminister Arie Slob zegt niet tegemoet te gaan komen aan de wens van PO leraren om 1,4 miljard in het onderwijs te investeren. In plaats daarvan vraagt hij tijdens de meet-up met PO-leraren aan een verontwaardigde zaal herhaaldelijk om input: “Ik heb jullie nodig om het geld op de juiste plekken te krijgen.”  

“Ik sta hier met een dubbel gevoel. Ik vind het gaaf om jullie te zien en spreken, maar ik kan niet aan jullie financiële vraag voldoen.” Onderwijsminister Arie Slob zet vanmiddag meteen de toon tijdens de meet-up met ongeveer 500 PO-leraren in evenementengebouw AFAS Live in Amsterdam: meer geld voor de salarissen van PO-leraren zit er volgens hem níet in. Hij kan rekenen op hoongelach en luid boe-geroep uit het publiek. “Staken! Staken!”, klinkt het achterin de zaal en voorin roept iemand luidkeels: “Slappe hap!”

“Wanneer komt het geld bij ons aan?”

De minister wist dat hij vandaag een hoop over zich heen ging krijgen, maar “Ik sta er toch”, zegt hij tegen de volle, rumoerige zaal. Hij is uitgenodigd door het PO-Front om in gesprek te gaan met leerkrachten, schoolleiders, bestuurders, en onderwijsondersteuners uit het PO. Een uur lang vragen ze hem het hemd van het lijf over oneerlijke salarissen, de hoge werkdruk die ze ervaren en het lerarentekort.

“Bij bosjes omvallen”

Slob krijgt het vooral te verduren als vanuit het publiek herhaaldelijk de vraag komt wanneer het al beloofde geld besteed gaat worden aan het onderwijs. “Wij kunnen dit niet pas over vier jaar in onze portemonnee gaan voelen en gaan merken in de klas. Die tijd is er niet!”, legt een leraar uit in de microfoon. “Om mij heen vallen leraren namelijk bij bosjes om door de werkdruk. Hoe kunt u waarborgen dat het geld op tijd en op de juiste plek komt?” De minister: “Dit geld heb ik nu nog niet, maar er liggen al goede plannen om het op de juiste plekken te krijgen. Mijn vraag aan leraren is daarom: ik heb jullie nodig voor de verdere invulling.” Het publiek is duidelijk niet tevreden met het antwoord. Er wordt geschamperd en steeds meer handen gaan de lucht in om iets te mogen zeggen in de microfoon.

Aan de cao-tafel

Dan gaat het over het flinke salarisverschil tussen VO- en PO-leraren. Slob schuift hierbij het probleem door naar de sociale partners. “Ik kan niet iets beloven wat ik niet kan waarmaken. Er zullen hierover aan de cao-tafel keuzes gemaakt moeten worden om de loonschalen sneller omhoog te laten gaan. Ik kan het bedrag voor salarissen in elk geval niet groter maken.”

“Veel te weinig geld voor zij-instromer”

Ook als Slob begint over de 11 miljoen die naar zij-instromers moet gaan kan hij rekenen op kritiek. “Hoe ga je deze bankzitters met pabo-diploma überhaupt zover krijgen dat ze het PO in willen? Met zo’n schamel salaris?”, vraagt een boze schoolleider uit het publiek.  Slob beaamt dat het huidige salaris en de werkdruk remmend werken op de aantrekkelijkheid van het beroep, maar dat er geld voor zij-instromers uitgetrokken is. De schoolleider: “Dit bedrag is veel te weinig. Deze mensen hebben enorm veel begeleiding nodig en dat kost behalve tijd veel meer geld dan die 11 miljoen die er nu voor uitgetrokken wordt!”

“Genoeg gepraat: we gaan weer staken!”

Het is duidelijk: de aanwezige leraren, OOP’ers en schoolleiders nemen geen genoegen met het verhaal van de nieuwe onderwijsminister. “Ik heb jullie kennis, ervaring en ook frustraties nodig om plannen te maken!”, probeert hij nog. Maar de minister valt in herhaling wat betreft zijn oproep om “plannen te maken samen met de leraren.”

Minister SlobDie vinden namelijk dat hun verhaal allang heel duidelijk is en ook waar het geld precies naartoe moet: naar meer handen in de klas en naar meer salaris, voor een betere waardering van het vak. Zodat meer leraren binnen het vak willen blijven en het willen gaan beoefenen.

Er is genoeg gepraat, vindt de leraar. Als er in de week van 5 december niet genoeg bij komt bij de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer, gaan de scholen op 12 december plat.

Ben jij erbij? Lees hier meer over de staking op 12 december. 

 

Foto’s: Arie Kievit