6 juli 2018

Column: Meningen

Ruud van Diemen, directeur bij Roc Midden-Nederland en columnist van Schooljournaal. Foto: Henriëtte Guest

Mijn laatste column voor de zomervakantie gaat niet over jou. Jij bent anders, maar je kent deze mensen vast wel in je directe omgeving; mensen met een mening.

Ik pleit voor een meningenverbod. Ja dat zal even slikken zijn, maar het is iets minder rigide dan het op het eerste gezicht lijkt. Het gaat me vooral om mensen die niet verder komen dan het hebben van een mening. Kijk maar eens rond in het eerstvolgende lerarenoverleg; geldt ook voor de directie hoor. Je haalt ze er zo uit. Het zijn vaak dezelfde mensen die vaak dezelfde mening (soms in verschillende vormen) blijven herhalen.

Energielekken

Bij deze mensen krijg je het gevoel: ‘Ja, nu weten we het wel.’ Je ziet al je collega’s ongemakkelijk draaien en ook de leidinggevende voelt zich onmachtig en grijpt niet of veel te laat in. Het zijn energielekken. Je moet ook niet te lang naast die mensen zitten, want ze trekken acuut je laptop en je telefoon leeg. Ik ben weleens met zo’n collega per ongeluk in de kroeg terecht gekomen en bij binnenkomst sloegen alle glazen bier op de bar dood. Een andere collega kocht een elektrische auto met een actieradius van ongeveer 450 kilometer. Hij kwam echter nooit verder dan een kilometer of 50. Begreep-ie zelf niks van.

Toekomstgericht

Zo’n meningenverbod is dan een uitkomst. Een mening gaat namelijk in veel gevallen over het verleden, vaak veroorzaakt door een onvoltooid verleden tijd. Een mening is statisch en bijna niet te veranderen. Mijn voorstel is als volgt. Iedereen heeft per vergadering het recht op drie meningen. Na drie keer een mening te hebben gegeven is de collega verplicht om met een idee te komen. Een idee is namelijk toekomstgericht en geeft energie. Komt de collega na drie keer niet met een idee, maar met een vierde mening dan mag iedereen zijn mails gaan doen of koffie halen. Wie een idee oppert, krijgt vanzelf weer het recht op drie meningen.

Batterij opladen

In het begin zal het even wennen zijn, maar probeer het eens zou ik zeggen. Lol. Voor nu een fijne zomervakantie en lekker die batterij weer opladen. Tot in september. Dan word ik 50 en als je een leuk idee hebt, ben je van harte welkom op mijn feestje.