30 december 2018

Column: December

foto: Esther Terluin

En dan is het zomaar alweer december, want wat vliegt de tijd toch voorbij. December: love it or hate it. Of een beetje van allebei.

Wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar. De heerlijke feestmaand die halverwege november eigenlijk al begint met de intocht van Pakjesboot 12. Welke kleur de pieten ook (moeten) hebben, dat maakt de kinderen niets uit. De kleintjes hebben eerder hoofdbrekens over belangrijke praktische zaken zoals: ‘Wij hebben geen schoorsteen, hoe moet Piet mijn schoen nou vullen? Het cadeau dat ik wil is zo groot dat het nooit door de schoorsteen past!’

Anti-climax

Er is door de sintcommissie weer een heerlijk verhaal bedacht waarvan we elke dag een stukje voorlezen in de klas, vol spanning en sensatie met bijna-rampen over bijna kwijtgeraakte cadeautjes; mislukte pepernoten, en wonderlijk genoeg altijd een goede afloop op D-day 5 december. Tijd om na te genieten van het hele sinterklaasgebeuren is er niet, want 6 december is alles wat refereert aan de goedheiligman in één klap verdwenen, want dan komt de kerst er alweer aan. De knusse maar vooral ook donkere dagen waarbij niet de tl-balken maar de lampjes van de kerstboom branden, en een nep-haardvuurtje op het digibord, tijdens het binnenkomen in de klas. Samen de boom versieren en kerstknutselwerkjes maken, kerstliedjes zingen en als climax de kerstmusical en kerstmaaltijd op school. Culinair gezien meestal niet al te hoogstaand vanwege het hoge ‘P-gehalte’ (patat, pannenkoeken, poffertjes, pizza) maar wel o zo sfeervol en gezellig. Tip: zet de poffertjesplaat niet onder de rookmelder om een abrupte verstoring van de feestvreugde te voorkomen… Anticlimax is dat de laatste dag voor de vakantie de kunstkerstboom en alle andere decoratie alweer terug de berging ingaan, om vervolgens weer 11 lange maanden te wachten tot ze er weer uit mogen.

Circus

Het is surrealistisch dat je wanneer de kerstvakantie is begonnen eenmaal thuisgekomen weer terug in de kerstsfeer komt, terwijl je op je werk net alle kerstboel hebt opgeruimd. Gelukkig kan de kerstboom thuis nog wel even blijven staan tot het echte kerstfeest is geweest. De maand voor de kerstvakantie is magisch, heerlijk feestelijk, sfeervol en knus, maar toch; ondanks dat ik het heerlijk vind, ben ik ergens ook wel heel blij als het hele circus achter de rug is. En dat in januari alles weer zo heerlijk ‘gewoon’ is.

Esther Singer (27) is columnist van Schooljournaal en vaste flexmedewerker op een basisschool.