12 juni 2020

CNV: ‘Pensioenakkoord historische stap voorwaarts’

Een historische stap richting een nieuw pensioenstelsel’, reageert Patrick Fey, onderhandelaar en vice-voorzitter CNV, op de vandaag gesloten overeenkomst over de uitwerking van het pensioenakkoord. Een deal waar we mee thuis kunnen komen. We gaan dit met vertrouwen bespreken met onze achterban.’

 Een miljoen pensioendeelnemers met een verzekerde premieregeling dreigden erop achteruit te gaan in het nieuwe stelsel. In deze deal is dit voorkomen. Ze houden het recht op een hogere pensioenpremie, waar het CNV blij mee is.

Onnodig korten voorkomen
Onnodige pensioenkortingen worden ook in 2021 voorkomen. De overheid verlengt de afspraken die eind vorig jaar in november zijn gemaakt. Deze afspraken voorkomen kortingen tot 10 procent. Deze toezegging is hard nodig in deze crisis, vindt het CNV.

Zware beroepen
Voor zware beroepen is er extra geld om eerder met pensioen te gaan. ‘De bouwvakker kan zo makkelijker eerder stoppen met werken. De minister is met €200 miljoen extra over de brug gekomen waardoor er nu onder andere een miljard beschikbaar is voor de werknemers in deze sectoren. Voor veel van onze leden komt dit als geroepen,’ stelt Piet Fortuin, voorzitter van het CNV en medeonderhandelaar.

Ledenraadpleging 
Begin volgende week legt het CNV de uitwerking van de pensioendeal met een positief advies voor aan een vertegenwoordiging van de leden.