11 augustus 2020

CNV Onderwijs: ‘Schoolbesturen, ga in gesprek over veiligheid op school’

‘We weten dat veel leraren en docenten in het primair en voortgezet onderwijs het fijn vinden om straks hun leerlingen weer te zien en klassikaal les te geven. Dat komt ten goede aan de kwaliteit van het onderwijs en het onderlinge contact. Maar we weten ook dat er zorgen zijn over de luchtkwaliteit in een klaslokaal en of de 1,5 meter afstand tussen leerlingen en onderwijspersoneel goed gehandhaafd kan worden’, zegt Jan de Vries, voorzitter van CNV Onderwijs.

De ontwikkelingen rondom corona volgen elkaar snel op. De Vries: ‘Ik roep schoolbesturen dan ook op om goed te blijven luisteren naar de zorgen van hun onderwijspersoneel en met hen in gesprek te gaan over wat zij nodig hebben om met een gerust hart aan het werk te gaan. Daarnaast herhaal ik mijn oproep aan het kabinet om helderheid te bieden over ventilatiesystemen. Welke rol speelt ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus? Ramen kunnen nu al niet in alle scholen open. Ventilatie in schoolgebouwen is al jarenlang een probleem. Als het straks kouder wordt, en ramen helemaal niet meer open kunnen, moet daar echt duidelijkheid over zijn.’

Volgende week openen de scholen in het noorden van het land hun deuren. Het voortgezet onderwijs gaat dan, net als eerder al het primair onderwijs, volledig fysiek lesgeven. Dit besluit nam het kabinet al voor de vakantie. Het kabinet laat zich adviseren over veiligheidsmaatregelen door het OMT (Outbreak Management Team). Morgen volgt een debat over de coronacrisis in de Tweede Kamer.

Klik hier voor het protocol voor het voortgezet onderwijs

Heb jij zorgen en krijg je geen gehoor bij jouw schoolbestuur? Neem contact op met CNV Info voor advies.