21 juni 2018

CNV Onderwijs: Passend onderwijs kan veel effectiever

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over passend onderwijs. De leden van CNV Onderwijs ook. In hun dagelijkse praktijk zien zij waar het spaak loopt. Maar ook dat het wel kán werken. Reden voor de oproep: ‘Maak onderwijs passend in de klas’.

Voorzitter Loek Schueler: “Onze leden zien niet alleen waar het passend onderwijs mis gaat, zij ervaren het ook dag in dag uit. Leraren willen het beste voor alle kinderen. Het frustreert enorm als zij steeds het gevoel hebben tekort te schieten en niet ieder kind de aandacht te kunnen geven die zo hard nodig is. Veel tijd gaat verloren aan administratieve procedures en bureaucratie. Wij horen ook van onze leden waar het wel werkt, namelijk waar het geld direct in de klas besteed wordt. Op deze scholen is hulp snel beschikbaar en wordt de onderwijsassistent ingezet, zodat alle leerlingen er profijt van hebben.”

CNV Onderwijs roept de Tweede Kamerleden in een brief op om aan drie punten te werken. Stop met de bureaucratie, waarom moet er ieder jaar een nieuwe aanvraag gedaan worden? Stop met onnodig overleg. Waarom zoveel overleg terwijl experts deze tijd en energie voor de leerling in de klas kunnen inzetten? Zet in elke klas een onderwijsassistent. Waarom de leraar en kinderen tot wanhoop drijven als extra handen, ogen en oren voor rust en aandacht zorgen voor alle leerlingen in de klas?

Meer informatie
Het position paper van CNV Onderwijs aan de Vaste Commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Eerder gepubliceerd artikel over passend onderwijs in ons blad Schooljournaal.