3 november 2020

Bonden sturen open brief aan Tweede Kamer over burgerschapsonderwijs

CNV Onderwijs heeft vandaag samen met de andere onderwijsbonden een open brief gestuurd aan de Tweede Kamer, met het pleidooi om het onderwijs structureel te faciliteren in het professionaliseren, opleiden en ondersteunen van leraren binnen het domein burgerschapsonderwijs.

De brief is verstuurd naar aanleiding van het wetsvoorstel over de verduidelijking van de burgerschapsopdracht voor het onderwijs dat de Tweede Kamer binnenkort gaat bespreken. CNV Onderwijs vindt dat het terecht is dat er van scholen wordt gevraagd om met een visie en planmatige aanpak te komen als die ontbreekt, maar is wel van mening dat het wetsvoorstel te weinig oog heeft voor de handelingsverlegenheid en/of professionaliseringsbehoefte bij leerkrachten en docenten.

Professionaliseren, opleiden en ondersteunen

Het beleid ten aanzien van burgerschapsonderwijs zou daarom tevens gericht moeten zijn op het professionaliseren, opleiden en ondersteunen van leerkrachten en docenten binnen dit domein, vindt CNV Onderwijs en de andere onderwijsbonden. Zodat leerkrachten en docenten ook op belangrijke onderwerpen de tools krijgen aangereikt die hen helpen en waarmee zij hun competenties verder kunnen ontwikkelen.

Open brief (In PDF)