5 november 2020

‘Bedreigingen zijn onacceptabel!’

Foto Shutterstock

‘Bedreigingen zijn onacceptabel! Elke leraar moet veilig zijn werk kunnen doen.’ Zo reageert CNV Onderwijsvoorzitter Daniëlle Woestenberg op berichten dat docenten bedreigd worden omdat ze spotprenten hebben getoond.

Maandag 2 november stonden scholen in Nederland stil bij de dood van de Franse docent Samuel Paty. Hij werd vermoord omdat hij in een les over vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed had laten zien. De onderwijsministers riepen scholen in Nederland op hier bij stil te staan.

Niet veilig

Op veel scholen is gehoor gegeven aan de oproep. Op verschillende manieren is aandacht besteed aan het thema vrijheid van meningsuiting. Dit heeft er toe geleid dat een docent is bedreigd en zelfs moest onderduiken. Meerdere docenten hebben aangegeven zich onveilig te voelen.

Kern democratie

CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg reageert: ‘Elke leraar moet veilig zijn werk kunnen doen. Het is onacceptabel dat docenten, die les geven over de vrijheid van meningsuiting, bedreigd worden. Dit raakt de kern van onze democratie. Daarom spreken wij ons uit voor bescherming van al het onderwijspersoneel en roepen wij iedereen op om bedreigingen aan het adres van leraren niet te accepteren.’