24 april 2019

Column: Ouderportaal

foto: Sophie Terluin

Heel veel basisscholen zijn de afgelopen jaren overgestapt op een digitaal communicatiemiddel voor ouders. Ofwel: het ouderportaal. Sommige scholen publiceren zelfs de behaalde cijfers van een dictee of topotoets erin, schrijft Esther Singer in haar column in Schooljournaal, dat volgende week verschijnt.

Het ouderportaal wordt gebruikt om een oproep te doen aan de ouders van de hele groep: ‘Wie kan er rijden naar de excursie?’ Geen gehannes meer met gekopieerde briefjes mee naar huis geven, die soms al vergeten of kwijtgeraakt waren voor ze überhaupt de school uit waren. Ook het inschrijven voor de tienminutengesprekken, en zelfs het doorgeven van absenties kan hiermee gebeuren.

Zo min mogelijk

Allemaal ideaal natuurlijk, al zijn er ook wat nadelen te benoemen. Want met de invoering van het ouderportaal is de grens tussen werk en privé wel een stuk dunner geworden. Als je als leraar de ouderportaal-app dan wel je werkmail op je telefoon hebt, dan kun je ook ‘s avonds en in het weekend 24/7 bezig zijn met ‘schoolzaken’. Of je dit bezwaarlijk vindt, is uiteraard persoonlijk. Ik heb zelf  bewust gekozen om parttime te werken. Ik streef er dan ook naar om in mijn vrije tijd zo min mogelijk met m’n werk bezig te zijn.

Richtlijnen

Het is fijn als er richtlijnen zijn voor de omgang met deze digitale communicatiemiddelen. Zo is er op de school waar ik werk afgesproken dat ‘we’ – de leerkrachten – alleen onder werktijd reageren. Dus niet voor 7.45 uur en niet na 17.15 uur of in het weekend. En iedereen dient zich hier ook aan te houden, want anders heb je kans dat ouders hun beklag gaan doen over dat leerkracht A ‘s avonds wel reageert en leerkracht B niet.

Gekibbel en ruzies

Wat me in ieder geval geen goed idee lijkt, is het hebben van een groeps-whatsapp met alle ouders van de klas bij elkaar. En dan met name de variant waarbij iedereen naar hartenlust kan reageren. Natuurlijk zullen er gevallen zijn waarbij dit wonderbaarlijk genoeg wél succesvol is. Maar iedereen kent wel voorbeelden van groepsapps die bol staan van de onzinnige en nutteloze berichten. En die niet zelden discussies, gekibbel en uiteindelijk zelfs ruzies onderling teweegbrengen. Vaak eindigend met de kennisgeving dat deelnemer X ‘de groep heeft verlaten’…

Esther Singer (27) is vaste flexmedewerker op een basisschool.