Solliciteren

Voorbereiding

Neem eerst eens de tijd om goed na te denken over waar je zou willen werken voordat je gaat solliciteren. Zijn er geen vacatures op de school waar jij het liefst zou willen werken? Probeer dan middels een open sollicitatie op gesprek te komen op deze school.
In tijden van een krappe arbeidsmarkt moet je soms ook bereid zijn om concessies te doen. Op een school gaan werken die niet op jouw nummer één staat, een half uur extra reistijd voor lief nemen of genoegen nemen met een parttime baan, terwijl je het liefst fulltime wilt werken. Doe echter geen dingen waar jij je niet prettig bij voelt, houd je grenzen in de gaten!

Netwerken
Netwerken is het allerbelangrijkste stukje in het vinden van werk. Laat zien wie jij bent en wat jij kan! Ga nog eens op de koffie op je oude stage of werkplek en laat weten dat je op zoek bent naar werk. Door verschillende invalklussen aan te nemen kun je ook laten zien wie jij bent, maar kun je ook zelf goed kijken of de school bij je past.

Sollicitatiebrievenservice

Sollicitatiebrief en CV
Een CV is minstens zo belangrijk als een sollicitatiebrief. Besteed er dus voldoende tijd aan. Zorg voor een overzichtelijke lay-out en hetzelfde lettertype als je sollicitatiebrief.

Meer CV-tips
Een sollicitatiebrief is een aanvulling op je CV, waarin je extra informatie geeft over jezelf. Zorg voor een beknopte brief met vier tot vijf alinea’s, die ongeveer even lang zijn. Met uitzondering van de afsluitende alinea: deze is korter. De brief mag maximaal één A4 lang zijn.

Zet je brief en CV altijd in een PDF-bestand. Een werkgever kan een andere versie van Word (of een ander tekstprogramma) hebben dan jij. Op deze manier kun je voorkomen dat er regels scheef komen te staan of sommige zaken slecht zichtbaar zijn. Bel na een paar dagen met de school of je brief en cv goed zijn aangekomen. Laat altijd een ander je brief en CV nalezen of maak gebruik van de sollicitatiebrievenservice (zie onderaan deze pagina).

Meer tips voor een goede sollicitatiebrief
CNV Onderwijs heeft een gratis sollicitatiebrievenservice voor leden! Wij kijken jouw sollicitatiebrief en CV na op de volgende punten:

  • Spelling
  • Zinsopbouw
  • Logica
  • Stijl/ toon

Wil je jouw sollicitatie laten checken? Stuur een e-mail met brief en cv o.v.v. sollicitatiebrievenservice naar: starteninhetonderwijs@cnv.nl. Vermeld je naam, lidmaatschapsnummer en telefoonnummer. Binnen twee weken ontvang je antwoord.

Sollicitatiegesprek

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek! Verdiep je in de school en in de functie. Pluis de website uit, zorg dat je weet waar je solliciteert. Wanneer je na een sollicitatiegesprek wordt aangenomen, volgt eerst het arbeidsvoorwaardengesprek. Vraag hier ook altijd om voordat je begint!

Het arbeidsvoorwaardengesprek gebruik je om vragen te stellen over hoe zaken geregeld zijn op school en natuurlijk over je arbeidsvoorwaarden. Je kan praten over salaris, opleidingsmogelijkheden, maar ook over de wederzijdse verwachtingen.

Checklist sollicitatiegesprek en arbeidsvoorwaardengesprek

Onderhandelen
In het onderwijs is het niet altijd gebruikelijk om te onderhandelen over je salaris. Wel als er meer vraag is dan aanbod (bijv. wiskundedocent), of als je zij-instromer bent. Als (oudere) zij-instromer hoef je niet op de eerste trede te beginnen. Als pas afgestudeerde meestal wel. Wil je advies over salarismogelijkheden? Stuur dan een e-mail met je vraag naar startersenstudenten@cnv.nl. De dagen waarop je gaat lesgeven kun je soms wel over onderhandelen.

Tip: zet de afspraken op papier!