ONLINE traject Marcel van Herpen.

‘Pedagogische Tact’; ‘Weten wat je moet doen, als je niet weet wat je moet doen!’

 

  • Tactvol handelen voor leraren
  • Een pedagogische aanpak in lastige situaties

Iedere leraar kent dat gevoel dat het lekker loopt. De sfeer is goed. De kinderen reageren naar verwachting en de resultaten zijn op orde. Maar iedere leraar kent ook de momenten waarin hij niet precies weet wat hij moet doen. Er kunnen zich zelfs situaties voordoen waarin je iets doet wat je liever niet had gedaan. Soms ben je gewoon de leraar die je liever niet zou zijn. Misschien is wel de meest intrigerende vraag in het onderwijs: “Hoe weet je nou wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen?” En! Er is een antwoord. Het is zelfs een eenvoudig antwoord. Maar om het eenvoudige antwoord te begrijpen, is bewustwording van de complexiteit voorwaardelijk.
Alle relaties tussen mensen – dus ook die tussen leraren en leerlingen – bestaan uit bijzonder complexe vormen van contact. Om de interventies in dat contact steeds beter en preciezer te maken, is het van belang om je te blijven ontwikkelen in ‘tactvol handelen’. Con-tact is mét tact als je het contact gebruikt om steeds beter en preciezer te kunnen zien wie de leerlingen zijn en wat ze nodig hebben. Maar om goed contact te kunnen maken met anderen, is goed contact met jezelf voorwaardelijk.

Het ONLINE traject ‘Pedagogische Tact; Weten wat je moet doen, als je niet weet wat je moet doen!’ helpt leerkrachten, onderwijsassistenten, schoolleiders om in elke situatie goed te kunnen (blijven) handelen. Het maakt je bewuster, breidt je handelingsrepertoire uit en creëert routines in het intermenselijk contact.

Het traject bestaat uit 3 delen.

  1. Afstemmen (Onderzoeken en bewust worden)
  2. Weten wat je met doen als je niet weet wat je moet doen. (Begrijpen en ervaren)
  3. Pedagogische oplaadpunten en pedagogische netwerken (Delen en durven)

Opdrachten en uitdagingen worden ingeleid met filmpjes.
Je ontvangt bij dit traject een aantal publicaties.

  • ‘Ik, de leraar’ (2013)
  • ‘Wij, de leraar’ (2016)
  • ‘Wij zijn Leiders’ (2018)
  • En een paar cadeautjes!!

Kosten: Dit traject is interessant voor ieder die werkt in het onderwijs. Leden van CNV Onderwijs kunnen met korting dit online traject volgen. In plaats van €225,- betalen zij €175,-

Aanmelden kan via deze link; u komt dan op een aanmeldingspagina.