Omgaan met social media en internet

Mag informatie over jou zomaar op internet worden gezet?

Nee. De site www.beoordeelmijnleraar.nl mag bijvoorbeeld niet meer alle informatie publiceren die leerlingen erop zetten. Ook zijn in Nijmegen drie leerlingen geschorst omdat ze zonder toestemming van de docent een filmpje over een ‘grap’ in haar les op Youtube hebben geplaatst.

Mag een toekomstig werkgever je profiel op social media bekijken voordat je gaat solliciteren?

Als je pagina openbaar is, kan je toekomstig werkgever deze bekijken. Sterker nog, volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) hebben werkgevers daar alle recht toe aangezien de informatie via social media en Google openbaar is. Gebruikmaken van deze informatie in het gesprek zonder dat te vermelden is alleen niet netjes.

Wat zijn de juridische gevolgen als je je niet aan de richtlijnen houdt?

Je kunt geschorst worden of erger, ontslagen. In 2008 werden in Nederland 25 leraren ontslagen, omdat zij te ver gingen in hun digitale contact met leerlingen.

Leerlingen toevoegen op Facebook: wil ik dat?

Dat is een vraag die je helemaal zelf moet beantwoorden. Vind je het niet erg dat leerlingen jouw privéfoto’s zien en de berichten van je vrienden? Accepteer ze dan als vriend. Heb je er moeite mee, scherm dan je pagina af. Een oplossing is om een account te openen voor alleen je leerlingen.

{"single_open":"true","transition_speed":"300"}