Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Themadag PO: Weten wat je moet doen, als je niet weet wat je moet doen!

februari 5 | 10:00 - 15:30

Datum: 5 februari 2020
Tijd: 10:00-15:30
Locatie: Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1 Zwolle
Aanmelden: https://themadagpozwolle2020.eventbrite.nl
Meer informatie: Uitnodiging Themadag PO

Inleiding door Marcel v. Herpen.
Soms ben je de leraar/leider die je wilt zijn en soms ben je de leraar/leider die je liever niet wilt zijn. We komen allemaal regelmatig in situaties, waarin we niet precies weten wat we moeten doen. En toch… in pedagogische zin is het van belang dat je weet wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen… Marcel van Herpen biedt een nieuw perspectief op dit paradoxale vraagstuk!

Als deelnemer aan deze themadag kun je tegen een gereduceerd tarief (€ 175 ipv € 225) deelnemen aan zijn e-learning pakket.

Marcel van Herpen werkt voor het Centrum Pedagogisch Contact (CPC) (www.centrumpedagogischcontact.nl). Hij is auteur van publicaties zoals “Ik, de leraar”, “Wij, de leraar”, “Wij zijn Leiders” en “Ik, de coach”. Zijn CV, boeken, films, colleges, Tv-uitzendingen, spreuken en artikelen zijn te vinden op www.marcelvanherpen.nl

• Masterclass van Marcel v. Herpen (alleen 1-ste ronde). Hij gaat verder door op zijn inleiding a.d.h.v. casussen.

Masterclass Gespreid leiderschap door Frank Simons. Hij heeft ruim 20 jaar onderwijservaring als leerkracht, teamleider, schoolleider en meerscholendirecteur en is nu sinds 2019 onderwijsadviseur bij Onderwijs Maak Je Samen.

Wat is gespreid leiderschap, hoe verhoudt het zich tot positioneel leiderschap, en wat zijn de consequenties van deze leiderschapsvisies voor de leercultuur van een organisatie? Gespreid leiderschap in een organisatie vraagt om een andere vorm van samenwerking tussen leerlingen, leraren, schoolleiders en bestuurders. En om nieuwe sociale bekwaamheden die in een klassieke, sterk hiërarchische omgeving moeilijk tot ontwikkeling komen (Kessels, 2012). Gespreid leiderschap is bij uitstek een vorm van samenwerken, die zowel de individuele autonomie ondersteunt, maar ook de onderlinge verbondenheid en professionaliteit versterkt. En deze combinatie komt de onderwijsverbetering op het gebied van o.a. motivatie van leerlingen en sociale gelijkheid ten goede. Tijdens deze workshop gaan we in gesprek over bepaalde vraagstukken die spelen bij gespreid leiderschap. Waar hebben we het nu precies over? We gaan bekijken hoe gespreid leiderschap zich verhoudt tot andere leiderschapsmodellen. Hoe kun je gespreid leiderschap in een organisatie implementeren en ondersteunen? Hoe verhoudt gespreid leiderschap in een organisatie zich tot de formele positie van een leidinggevende?

• Masterclass “Pedagogisch tact in de praktijk. Hoe implementeer ik dit in mijn team?” door Marijke van Amersfoort, directeur basisschool Samenspel te Amsterdam Zuidoost, en Roland Schut, die werkzaam is bij het Centrum Pedagogisch Contact en vaste begeleider op Samenspel.
In deze masterclass krijg je een verhaal uit de praktijk. Hoe geef je pedagogische tact vorm in de school? Wij delen graag onze ervaring en doen wat eerste oefeningen.

• Masterclass “Zelfgestuurd leren, onderwijs/leren van morgen”, door Myriam Lieskamp, auteur van een aantal boeken waaronder “Leren voor morgen, uitdagingen voor het onderwijs”.

Ik wil dit zelf doen! Een leven lang ontwikkelen wordt een “must” voor iedereen om zich staande te kunnen houden in deze snel veranderende, digitale wereld. De basis voor een leven lang ontwikkelen wordt gevormd door het eigenaar willen en kunnen zijn van het eigen leerproces. Zelfgestuurd leren is hierbij een belangrijke vaardigheid. Zelfgestuurd leren vraagt behoorlijk veel van leerlingen. Ze moeten hun eigen leerproces kunnen reguleren. Motivatie is een doorslaggevende factor en leerlingen hebben verschillende leerstrategieën nodig om optimale leerresultaten te behalen. Hoe geven wij dit vorm op school, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. In deze masterclass gaan we in op deze uitdagende opdracht voor het onderwijs.

• Masterclass (alleen 2-de ronde) “Hoe zal het onderwijs er in de toekomst uitzien”, een brede kijk op leren, toekomstbestendige onderwijsconcepten door Jos Cöp, onderwijskundige, schoolleider, adviseur, ontwikkelaar en spreker. Leren en lesgeven zijn volop in beweging. Maar waar zijn we nu precies naar op weg? Hoe zal de school er straks uitzien? Wat is de basis van een toekomstbestendig schoolconcept? Hoe maken we het leren persoonlijker? Hoe verbeteren we het taalleesonderwijs? Hoe zorgen we voor een kennisrijk curriculum? Hoe vernieuwen we de onderwijspraktijk als het nodig is? Hoe krijgen we de werkdruk onder controle? Allemaal vragen die schreeuwen om antwoorden die verder gaan dan het modieus meebuigen met de onderwijshypes die zich aandienen. Het mooie is dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. ‘Doen wat echt werkt’, ‘focus op wat het verschil maakt’ en ‘houd het in ieder geval simpel’ zijn de sleutels die we nodig hebben. Vanuit een brede onderwijskundige belangstelling stelt Jos Cöp wekelijks een nieuwsselectie samen. Met als doel het verzamelen en delen van actuele publicaties die bovenstaande en vergelijkbare vragen proberen te beantwoorden vanuit bewezen inzichten. Tijdens de masterclass zet hij samen met u de belangrijkste trends, ontwikkelingen en discussiepunten op een beeldende manier op een rijtje. Om deze vervolgens door te vertalen naar handelingswijzers en tips om direct mee aan de slag te gaan. In verband met het interactieve karakter van de bijeenkomst graag een smartphone, tablet of laptop meenemen.

U kunt zich ook alleen voor de 1-ste of de 2-de ronde masterclasses inschrijven.

Kosten voor leden (zowel po-leden als CNV Schoolleiders leden): gratis.
Neemt een lid een introducee mee, dan betaalt deze: 95 euro. Niet-leden : 195 euro.

 

Gegevens

Datum:
februari 5
Tijd:
10:00 - 15:30
Evenement Categorie:

Organisator

CNV Onderwijs
Telefoon:
0307511003
Website:
onderwijs.cnvconnectief.nl

Locatie

Nieuwe Buitensocieteit
Stationsplein 1
Zwolle, Nederland
+ Google Maps