8 maart 2017

Tips voor als je ’s nachts moet werken

Werk je regelmatig in de nacht omdat je nachtdienst hebt, of omdat je in een ploegendienst zit?

Naast dat je slaap- en dagritme steeds wisselt maakt werken in de nacht ook dat je extra alert op je gezondheid moet zijn. Hoe blijf je fit als je regelmatig ’s nachts werkt? Lees onze tips.

 1. Voor de nachtdienst
  Maak de dag voor je met nachtdienst start niet te vermoeiend en doe een dutje in de namiddag.
  De beste manier om ’s nachts fit te zijn is overdag goed te slapen. Zorg ook voor voldoende beweging tijdens je vrije tijd.
 2. Tijdens de nachtdienst
  Wanneer het werk en onderlinge afspraken het toelaten, kan je op momenten dat je je erg slaperig voelt een kort dutje doen. Slaap hierbij niet langer dan 20-25 minuten. Hiermee voorkom je dat je in diepe slaap terecht komt. Als je namelijk uit diepe slaap wakker wordt, kan je nog uren daarna ‘groggy’ zijn.
 3. Voeding tijdens de nachtdienst
  Sommige voedingsmiddelen kunnen je helpen om te voorkomen dat je last krijgt van je maag en darmen of ze voorkomen dat de vermoeidheid extra toeslaat.Eet licht en gezond en zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip. Neem rustig de tijd om te eten. Vermijd suiker: dat geeft je eerst extra energie maar later zak je weg in een dip en word je slaperig. Stop dus met snoepen en snacken! De grote hoeveelheid suikers zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel
  als een jojo op en neer gaat, met uiteindelijk grotere vermoeidheid tot gevolg.Eet vooral niet teveel, je spijsverteringsstelsel staat op een laag pitje en grote hoeveelheden voedsel kunnen je maag en darmen teveel belasten wat klachten en vermoeidheid in de hand kan werken. Ook vet eten is niet verstandig: je bent ’s nachts nauwelijks in staat om vet te verteren
  en dus om te zetten in energie. Het kost alleen maar energie.
 4. Slapen na de nachtdienst
  Er bestaat een aantal natuurlijke middelen die je kunnen helpen bij het in slaap komen. De beker warme melk met honing uit grootmoeders tijd werkt, net als kruidenthee (zonder cafeïne).Probeer vlak voor het slapen gaan niets of een klein, licht verteerbaar hapje te eten. Zeker geen uitgebreide maaltijden meer die zwaar op de maag liggen. Een volle maag verstoort je slaap!Het is goed om vast te houden aan een bepaalde ‘naar bed gaan’ routine, ongeacht welke dienst, of je nu ’s nachts of overdag slaapt. Door vaste tijdstippen aan te houden in de dingen die je doet voordat je naar bed gaat raakt je lichaam gewend aan deze regelmaat. Hierdoor kom je letterlijk tot rust, wat je kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer te slapen.Werk jij in de nachtdienst en heb je nog andere tips? Laat ze achter in het reactieformulier!
  Bronnen
 • “Goedenacht”, uitgave van StaZ, Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen
 • ‘Voedings-, slaapadviezen en reglementering omtrent nachtarbeid’, NVKVV
 • ChronoMed