8 maart 2017

Hoe ziet de ideale werkplek eruit?

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar de uitstraling van je werkplek is belangrijker dan je denkt. Zijn bepaalde kleuren van invloed? En is rommel storend, of juist niet? Hoewel niet iedereen op een kantoor werkt, zijn deze tips ook thuis toepasbaar. Als jij je aan deze 6 punten houdt, zal je voortaan met een blijer gevoel aan je bureau zitten!

 1. Zorg voor natuurlijk licht
  Een goede hoeveelheid daglicht op de werkplek is noodzakelijk. Voldoende daglicht zorgt voor productievere werknemers en is goed voor de gezondheid. Door daglicht worden allerlei processen in het lichaam aangestuurd, zoals de slaap/waakcyclus, lichaamstemperatuur, hartslag en de productie van hormonen zoals melatonine en cortisol. Zorg dus voor voldoende daglicht door bij het raam te zitten. Als je niet de luxe van veel ramen hebt, zorg dan voor een goede lamp en dus geen Tl-licht.
 2. Organiseer je rommel
  Rommel leidt af en zorgt voor toenemende chaos. Uit een Amerikaans onderzoek (NAPO) blijkt dat rondslingerend papier het grootste probleem is voor de meeste bedrijven. Deelnemers besteedden in dit onderzoek 4,3 uur(!) per week aan het zoeken naar kwijtgeraakte documenten.
  In een ander experiment blijkt echter dat een rommelig bureau creativiteit aanmoedigt! Het hangt er dus vanaf welk gedrag je wilt stimuleren. Als je niet van chaos houdt, is het verstandig dagelijks je bureau op te ruimen en geen spullen meer te laten liggen die je zelden of nooit gebruikt. Gooi dat wat je niet meer nodig hebt meteen weg, dat voorkomt onoverzichtelijkheid.
 3. Zorg voor een persoonlijk bureau
  Foto’s, kaarten, bloemen; er zijn verschillende manieren om je bureau persoonlijk te maken. Je hersenen worden hierdoor positief geprikkeld en het maakt je vrolijk. Volgens de Amerikaanse psycholoog Meredith Wells heeft de persoonlijkheid van een bureau te maken met zekerheid. Hoe persoonlijker het bureau, hoe zekerder de werknemer is. Ook zouden vooral mensen met een hoge status een werkplek persoonlijk maken.
 4. Natuur in je kamer
  Om te ontspannen en stress tegen te gaan, is natuur een belangrijke factor. Werknemers blijken meer tevreden als er uitzicht is op groene elementen en dit zou helpen tegen een dipje. Zorg dus voor een plant op je bureau, al is het maar een kleintje. Ook afbeeldingen van de natuur hebben een positief effect. Alleen al het kijken naar plaatjes of foto’s van natuurlijke landschappen reduceert stress!
 5. Kleuren
  Vaak wordt gedacht dat een schoon en steriel kantoor het best is voor de werknemers. Op veel werkplekken zijn de hoofdkleuren wit, beige en grijs. Evenwicht blijkt vooral van belang, waarbij het accent op één kleur ligt.
  Wat voor invloed hebben de primaire kleuren?
  – Blauw: Dit bevordert de concentratie en is vooral geschikt voor mensen met administratieve taken.
  – Rood: Warme kleuren zoals rood(tinten) zijn geschikt wanneer je adrenaline kan gebruiken. Een baan waarbij je geprikkeld moet worden, zoals verkoper of onderhandelaar, kan wel een rode muur gebruiken.
  – Geel: Wanneer je inspiratie en creativiteit nodig hebt, is geel een goede kleur. Daarnaast bevordert het de communicatie. Let er wel op dat het geen overdaad aan geel wordt, want het kan ook nervositeit opwekken.
 6. Rondingen
  Tot slot zorgen rondingen in je kamer voor kalmte. Uit onderzoek van Dazkir en Read (2011) blijken mensen in interieurs met rechte hoeken minder goed te ontspannen dan wanneer er veel ronde vormen aanwezig zijn. Ruimtes met rondingen worden simpelweg positiever beoordeeld. Zet als het mogelijk is dus een ronde tafel in je kamer.

Bronnen: