8 maart 2017

Checklist als je gaat solliciteren

Een sollicitatie is super spannend; het is oncomfortabel, maar je moet wel laten zien dat jij de beste bent.

Het is dus tevens een geweldige kans, om de werkgever te laten zien dat jij beter bent dan andere sollicitanten. Het hoeft niet persé zo te zijn dat jij de beste werkervaring of opleiding voor de baan hebt. Het kan ook juist om de match gaan. Voorbereiding (en niet alleen een dag van te voren; begin op tijd) is het halve werk, en daarom hebben we hier een aantal tips voor je.

  1. Doe onderzoek naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je kunt je werkervaring of kwalificaties niet veranderen, maar je kunt wel beter dan alle andere sollicitanten geïnformeerd zijn over het profiel en de achtergrond van het bedrijf. Bijvoorbeeld: welke richting gaan ze op, zijn er ontwikkelingen in de branche, heb je er iets over gelezen in de krant, ken je via je netwerk (LinkedIn?) mensen die er werken? Stel ze vragen over het bedrijf. Kijk ook goed op de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren en houd de social media (Twitter en Facebook) in de gaten.
  2. Ga alvast bellen. Bij de vacature staat altijd een naam en telefoonnummer voor meer informatie. Pak de telefoon en stel enkele slimme vragen. Op die manier leg je al een eerste contact die je ook weer kunt gebruiken bij het sollicitatiegesprek.
  3. Bedenk van te voren vragen die jij zelf kunt stellen en wat je wilt vertellen. Stel geen vragen waarvan je het antwoord ook even op internet had kunnen opzoeken, maar bijvoorbeeld over wat de groeimogelijkheden zijn, hoe lang de interviewer er al werkt. Denk na over hoe jij waarde toe kunt voegen aan het bedrijf en vertel daarover.
  4. Bedenk alvast antwoorden op vragen die gesteld zullen worden. Bereid je voor op een breed scala van vragen door na te denken over je eigen carrière, lange termijn plannen, behaalde successen in het verleden, je sterke punten, waarom jij een uitstekende kandidaat voor de functie bent. De antwoorden moeten uit je hart komen, dus neem de tijd om daarnaar te luisteren!
    Vaak wordt er ook gevraagd naar je eigen zwaktes (je kunt dan gelijk vertellen hoe goed je daarmee omgaat ;-), waar je jezelf ziet over vijf jaar (en dat hoeft echt niet bij het bedrijf te zijn waar je solliciteert), waarom je deze baan wilt (soms een leuke vraag als je er echt passie voor hebt, maar anders een lastige) en waarom je gestopt bent bij je vorige baan. Brand nooit je huidige werkgever en collega’s af!
  5. Oefen met iemand! Er zijn altijd wat basis vragen die gesteld worden, die kun je alvast helemaal voorbereiden. Je kunt ook van een ander horen of je niet te langzaam of snel praat, of je dingen beknopt kan uitleggen, of je oogcontact maakt, met zelfvertrouwen praat en niet te veel jargon gebruikt.
  6. Denk na over je outfit. Draag wat je ook naar je werk zou dragen als je de baan zou krijgen, maar zorg wel dat alles schoon en gestreken is. Wees trouwens voorzichtig met parfum of after-shave, maar zorg wel weer dat je niet naar zweet ruikt. Het is belangrijk om wel jezelf te blijven in je outfit, maar ga niet over de top. Rustige kleuren, niet te bloot. Als je onzeker bent over of je casual of formeel gekleed moet gaan, is het helemaal niet gek om de PZ afdeling even te bellen om dit na te gaan.
  7. Kom daar helemaal georganiseerd aan; een beetje aan de vroege kant (check echt goed hoe je er komt en waar je bijvoorbeeld moet parkeren als je met de auto bent), zodat je even kunt acclimatiseren en naar het toilet kunt gaan. Neem je CV en brief mee, zorg dat je uitgerust bent, eet goed en sport eventueel van te voren. Een paar diepe ademhalingen als je zit te wachten helpt altijd.
  8. Wees beleefd tegen iedereen die je op weg naar het interview tegenkomt. Je weet nooit wie mee bepaalt over de invulling van de vacature… Maak oogcontact, lach vriendelijk, bedank mensen, kijk om je heen, laat je iphone maar even (op silent) in je tas en geef geen slappe handjes. Bij een sollicitatiegesprek geldt echt het bekende spreekwoord: je kunt nooit voor de tweede keer een goede indruk maken. Besef dat de meeste werkgevers al binnen vijf minuten beslissen of de sollicitant de gedroomde nieuwe collega is.

Rest ons je succes te wensen!

Lees ook de tips tijdens en na de sollicitatie.