8 maart 2017

9 tips om energiek wakker te worden

Na het toepassen van deze tips kun jij zonder moeite opstaan. Probeer het maar!

Blijf jij als de wekker gaat nog een half uur ’snoozen’ voordat je jezelf naar het nespresso apparaat sleept? En word je pas wakker onder de douche, waarna je je alweer moet haasten naar kantoor? Ben je een vroege vogel of een nachtuil? Beide hebben voor- en nadelen. Een vroege vogel is stabieler, gelukkiger, heeft een betere focus en is meer gewetensvol. Nachtuilen zijn intelligenter, creatiever, hebben meer humor en zijn meer ’outgoing’. Onze samenleving is voor een groot deel gericht op de vroege vogels, in Nederland gebeurt er tussen 8.00 en 17.00 uur het meest.

Wil je het ook proberen? Dat kan. Je ritme is afhankelijk van je ’chronytype’, wat bepaalt op welk tijdstip je lichamelijke functies actief zijn, veranderen of een bepaald niveau bereiken. Dit varieert twee uur eerder tot twee uur later dan het gemiddelde. Tot op zekere hoogte kun je hierin verandering brengen. Met deze eenvoudige tips (die je wel een tijdje moet volhouden voordat het een gewoonte wordt), kun je je interne klok aanpassen:

  1. Sta elke dag op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Dat gaat het makkelijkst na 8 uur slaap, maar om te beginnen hoef je jezelf niet ook nog eens ’s avonds iets op te leggen. Je wordt vanzelf moe, en dan wordt het tijdstip dat je gaat slapen heus wel vervroegd.
  2. Als de wekker gaat, los dan een sommetje op, in plaats van dat je op de snooze-knop drukt. Apps als ‘Math Alarm’ vragen je een wiskundig probleempje op te lossen voordat je het alarm uit kunt zetten; je hersenen zijn gelijk wakker!
  3. Licht is belangrijk bij het proces van wakker worden. Het vertelt de hersenen dat de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) mag afnemen en meer cortisol (een energiehormoon) moet worden gemaakt. Een ’wake-up-light’ kan dus echt een uitkomst zijn. Doordat het net lijkt alsof de zon opkomt, worden je slaap- en energiehormonen zo beïnvloedt dat je vol energie wakker wordt.
  4. Drink meteen een glas lauw water met wat citoensap erin. Dit is een kado voor je spijsverteringsstelsel, maar ook voor je immuunsysteem. Je voelt je gelijk een stuk wakkerder en frisser.
  5. Ga gelijk bewegen. Ochtendgymnastiek, een ochtendwandeling, yoga oefeningen, doe wat je leuk vindt. De moeheid van de nacht maakt plaats voor de energie die ’s ochtends sowieso in je lichaam zit. Het verlaagt tevens je bloeddruk en vermindert stress. Een minimeditatie daarna maakt het ultiem, maar dat is weer een ander onderwerp.
  6. Beloon jezelf met iets wat je fijn vind. Of het nou een kopje koffie is, je lievelingsthee, het lezen van een inspirerend boek of de krant, doe iets waarvoor jij je bed uit komt.
  7. Eet iets eiwitrijks. Ga voor een eitje, notenpasta op je brood, zaadjes, kwark, Greek yoghurt, havermout, quinoa, om maar een paar te noemen. Eiwit zorgt ervoor dat je wakker wordt, terwijl koolhydraten je juist slaperig maken.
  8. Doe overdag geen dutje. De eerste dagen zul je daaraan wellicht behoefte hebben, maar doe het niet. Stel het uit totdat je ’s avonds naar bed gaat, zodat je niet uit balans raakt.
  9. Hou vol! Het wordt makkelijker, maar dan moet je je wel aan je nieuwe schema houden voor een paar weken, ook in het weekend.

Bronnen: