8 maart 2017

8 tips voor een perfect CV

Je CV (Curriculum Vitae) is jouw toegang tot de arbeidsmarkt, je toekomst! Reden genoeg om een perfect CV te maken. Meer dan 100 sollicitanten voor één baan, het is geen uitzondering. Dus wil jij die baan….dan moet je opvallen!

Bij een eerste selectie moet jouw kennis en ervaring aansluiten bij de vacature én moet je onderscheidend zijn. Maak daarom geen standaarddocument. Met deze acht tips kun je een perfect CV maken. Met een goed CV ben je je ‘concurrenten’ een stap voor. Succes!

 1. Stem je CV af op de criteria in de vacature.
  Je valt onherroepelijk af bij een eerste selectie als je kennis en ervaring niet past bij wat gevraagd wordt. Wordt een bepaalde ervaring gevraagd, en jij hebt die, benoem die dan expliciet in je CV.
 2. Werk je onlineprofielen bij
  Als je je CV aanpast aan een vacature, pas dan ook je onlineprofielen aan, zoals LinkedIn. De kans is groot dat je ‘gegoogled’ wordt en dat wat je online geplaatst hebt, moet wel overeenkomen met je CV. Ook als je bijvoorbeeld een cursus of training hebt gehad, wijzig dan je onlineprofielen. Dat geeft een actuele indruk en je laat zien dat je met je eigen ontwikkeling bezig bent. We schreven eerder een artikel over een perfect LinkedIn profiel.
 3. Breng structuur aan
  Anderhalf tot 2 pagina’s is het maximum van een CV en binnen die pagina’s moet je een goede structuur aanbrengen. Presenteer de inhoud zo duidelijk mogelijk, met bullets of in rubrieken. Het meest gebruikt zijn je persoonlijke gegevens, opleiding, beroepservaring, kennis en varia. Een potentiële werkgever moet alle belangrijke informatie meteen kunnen vinden; de juiste informatie moet bij het juiste onderwerp staan. Wees relevant, beknopt en duidelijk.
 4. Wees eerlijk
  Alle informatie in je CV moet kloppen. Er is niets mis met het her en der aandikken van je CV, maar ga nooit liegen. Je kunt er tijdens een gesprek flink mee onderuit gaan, maar ook later, als je de baan gekregen hebt.
 5. Wat zijn jouw sterke punten?
  Benoem jouw sterke punten in je CV. Je kunt hiervoor tests vinden op internet (bijvoorbeeld strenghtfinders.com). Wees niet bescheiden, haak met je sterke punten aan op dat wat er in de vacaturetekst gevraagd wordt. Heb je een succes bereikt op je werk? Benoem het in je CV!
 6. Onderscheid jezelf
  Vermeld bezigheden en/of ervaringen die jou onderscheiden van de rest. Dit kunnen ook vrijwillige taken of hobby’s zijn, als ze maar relevant zijn voor de functie. Het organiseren van een evenement, het opstarten van een club, het maakt dat je onderscheidend bent. En ben je goed in het maken van video’s? Probeer het dan eens met een kort filmpje waarin je over jezelf vertelt. Je kunt ook een website maken over jezelf. Je zet op de website de belangrijkste informatie over jezelf, over je studies en wat je allemaal bereikt hebt in je carrière en eventueel je portfolio. Je kunt op je CV ook een foto van jezelf plaatsen, dat maakt het persoonlijker. Wees wel kritisch op de foto die je plaatst, die moet wel professioneel overkomen.
 7. Maak geen (schrijf)fouten
  Niks is dodelijker in een CV dan een schrijffout. Soms zie je je eigen tikfouten niet meer, laat je CV daarom altijd door iemand lezen die goed met teksten is. Print de CV ook altijd uit (of maak er een PDF van) om te zien of de opmaak niet lelijk verspringt. Check ook altijd de links als je die in je CV hebt.
 8. Voorbeelden
  Kom je er niet uit, wil je zien hoe anderen een CV maken? Er zijn genoeg websites met voorbeeld CV’s die je kunnen inspireren.

Naast een perfect CV en een goed LinkedIn profiel moet je natuurlijk blijven netwerken. Loopbaan coach Aaltje Vincent gaf hiervoor nuttige tips in een eerder artikel.
Bronnen: